Bak en kake og… vask håret?

av   november 20, 2008 at 8:59 am (bakepulver)

Det viser seg, og jeg må si det er til min overraskelse og store morskap, at det eksisterer en slags subkultur, om man kan si det slik, av mennesker som har gitt shampoo og balsam på båten til fordel for – hold dere fast – bakepulver og eple-eddik.

Det ville nok ikke vært førstevalget mitt dersom jeg sto i dusjen og oppdaget at det ikke var annet enn promp igjen på shampoo-flaska, men for all del, hver sin lyst.

Jeg vurderer å forsøke dette sjøl. Forresten tror jeg ikke vi har bakepulver i kjøkkenskapet, men vi har en pakke tørrgjær for søt bakst. Det burde vel gjøre samme nytten?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (5)

En folkefiende: Sukker

av   november 20, 2008 at 8:48 am (sukker)

Det har skjedd mye siden Fedon herjet TV-skjermene og Norsk ukeblad. Fra å være godlynte vikinger, som har nytt våre ihjelkokte poteter i ro og mak, har vi erklært krig mot sukkeret på en bred front. Sukker har blitt utropt til samfunnsfiende nummer en, i tillegg til karbondioksid, mobilstråling og Gerd-Liv Valla, naturligvis. BMI og glykemisk indeks var tidligere begreper for ernæringsfysiologer, men nå til dags kan man ikke snu seg rundt uten å få klint et målebånd og ei badevekt i trynet.

I og med at sukkeret fases ut, som det heter i næringslivet, oppstår nye problemer. For selv om sukkeret forsvinner sitter vi fortsatt med et enormt søtsug, vi mennesker er nemlig slik konstruert at vi skal ha lyst til å dytte i oss sukker, og godt er det, for det var en tid da man ikke kunne stikke på bensinstasjonen og kjøpe tre wiener i brød med alt hver gang det rumlet i magen. Før måtte man nemlig spare til dårlige tider ved å sørge for å få litt flesk på sidebeinet så fort anledningen bød seg. Søtsuget må stilles på et vis, og hva er vel mer naturlig enn å erstatte det livsfarlige sukkeret med andre, enda mer livsfarlige ting i form av alskens lettprodukter. Vi drikker lettbrus og lettvann, spiser lettsjokolade og brød som ikke hever blodsukkeret så mye som en hårsbredd. I kroppen har sukker en viktig og helt spesifikk rolle, nemlig å gi oss energi. Med lettprodukter er historien en litt annen.

Lettprodukter inneholder ulike typer kunstige søtstoffer, som for eksempel aspartam, som oppfattes som langt søtere enn sukker, og dermed kan brukes i mindre mengder og føre til kalorifattig mat og drikke. Problemet med kunstige søtstoff er selvfølgelig at de kan være direkte farlige, har det vist seg, uten at man egentlig helt kjenner omfanget, og føre til problemer som utmattelsessyndrom og andre hyggelige ting. Men man slipper i det minste å bli feit, takk og pris.

Når jeg en sjelden gang drikker brus er det skikkelig sukkerbombe med godt, gammeldags sukker. Og når jeg en gang eller to i uka serverer ungene saft i stedet for vann til middag er det ekte saker uten kunstig søtstoff, og jeg gir dem det med god samvittighet. Så vidt jeg vet har drøssevis av mennesker blitt fostret opp med sukker i kosten, og det har blitt folk av alle sammen. Vel, i hvert fall flesteparten.

Løsningen på den såkalte fedmeepidemien er nok dessverre ikke å erstatte sukkeret med søtstoff, like lite som løsningen er å bestille slankepiller fra en bulgarsk nettbutikk. Det har uansett vist seg at søtstoff også kan gjøre deg tjukk. Løsningen er rett og slett å ete færre kalorier, eller i det minste like mange, som man forbrenner. Så enkelt, og så vanskelig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (2)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00