En folkefiende: Sukker

av   november 20, 2008 at 8:48 am (sukker)

Det har skjedd mye siden Fedon herjet TV-skjermene og Norsk ukeblad. Fra å være godlynte vikinger, som har nytt våre ihjelkokte poteter i ro og mak, har vi erklært krig mot sukkeret på en bred front. Sukker har blitt utropt til samfunnsfiende nummer en, i tillegg til karbondioksid, mobilstråling og Gerd-Liv Valla, naturligvis. BMI og glykemisk indeks var tidligere begreper for ernæringsfysiologer, men nå til dags kan man ikke snu seg rundt uten å få klint et målebånd og ei badevekt i trynet.

I og med at sukkeret fases ut, som det heter i næringslivet, oppstår nye problemer. For selv om sukkeret forsvinner sitter vi fortsatt med et enormt søtsug, vi mennesker er nemlig slik konstruert at vi skal ha lyst til å dytte i oss sukker, og godt er det, for det var en tid da man ikke kunne stikke på bensinstasjonen og kjøpe tre wiener i brød med alt hver gang det rumlet i magen. Før måtte man nemlig spare til dårlige tider ved å sørge for å få litt flesk på sidebeinet så fort anledningen bød seg. Søtsuget må stilles på et vis, og hva er vel mer naturlig enn å erstatte det livsfarlige sukkeret med andre, enda mer livsfarlige ting i form av alskens lettprodukter. Vi drikker lettbrus og lettvann, spiser lettsjokolade og brød som ikke hever blodsukkeret så mye som en hårsbredd. I kroppen har sukker en viktig og helt spesifikk rolle, nemlig å gi oss energi. Med lettprodukter er historien en litt annen.

Lettprodukter inneholder ulike typer kunstige søtstoffer, som for eksempel aspartam, som oppfattes som langt søtere enn sukker, og dermed kan brukes i mindre mengder og føre til kalorifattig mat og drikke. Problemet med kunstige søtstoff er selvfølgelig at de kan være direkte farlige, har det vist seg, uten at man egentlig helt kjenner omfanget, og føre til problemer som utmattelsessyndrom og andre hyggelige ting. Men man slipper i det minste å bli feit, takk og pris.

Når jeg en sjelden gang drikker brus er det skikkelig sukkerbombe med godt, gammeldags sukker. Og når jeg en gang eller to i uka serverer ungene saft i stedet for vann til middag er det ekte saker uten kunstig søtstoff, og jeg gir dem det med god samvittighet. Så vidt jeg vet har drøssevis av mennesker blitt fostret opp med sukker i kosten, og det har blitt folk av alle sammen. Vel, i hvert fall flesteparten.

Løsningen på den såkalte fedmeepidemien er nok dessverre ikke å erstatte sukkeret med søtstoff, like lite som løsningen er å bestille slankepiller fra en bulgarsk nettbutikk. Det har uansett vist seg at søtstoff også kan gjøre deg tjukk. Løsningen er rett og slett å ete færre kalorier, eller i det minste like mange, som man forbrenner. Så enkelt, og så vanskelig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Stjordal1 sier,

  november 24, 2008 at 10:12 am

  Det er et dypt alvorlig tema du tar opp i dette innlegget. En heleguru på jobben – det vil si den jobben jeg er pensjonert fra, til alles lettelse antar jeg – var sterkt kritisk til alle disse tilsetningsstoffene, og lette varer skyr han som presten.

  Personlig er jeg en likeglad slabbedask og putter inn i munnen det jeg kommer over, bortsett fra lutfisk, blodpudding, asspick, synlig fett, fast ost, leverpostei, nyrepostei, ja, all slags innvollsbasert mat selvfølgelig. Jeg er med andre ord altedtende.

  Jeg glefset meg et digert merke i det du skrev om “oppfostret på sukker”. Ja, hvem andre enn vår kjære Carl Ivar Hagen er ikke det? Han var jo dirrektør i det hjertegode konsernet Tate & Lyle eller omvendt, før han ble omvent til å nyte egglikør direkte fra Anders (ikke DOKTOR Anders, nei, det skulle tatt seg ut!!) men Anders Langes barskap. Og heller ikke Anders’ slange, som noen innbiller seg at dette handler om. Og mer skal det faktisk ikke til før man får draget på ei dame med Margehøyt hår og sklir inn i rollen som visesangerpresident i Stortinget.

  Hvor var jeg? Jo!

  Du skrev: “Vi drikker lettbrus og lettvann, spiser lettsjokolade og brød som ikke hever blodsukkeret så mye som en hårsbredd. I kroppen har sukker en viktig og helt spesifikk rolle, nemlig å gi oss energi. Med lettprodukter er historien en litt annen.”

  Lettvannn: OK jeg antar at dette er den diamentralt motsatte versjonen av tungtvann, og som sådan ikke spesielt ettertraktet i Israel og deres venner i Tyskland.

  Brød som ikke hever: Her sitter jeg inne blytung av erfaring. Det dreide seg rikig nok om pizza, men det er like trist for det.

  Med dette ønsker jeg deg en kjernesunn dag. Ikke glem å hilse til doktoren nå da!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Fureflagellat sier,

  desember 5, 2008 at 11:24 pm

  Beklager at jeg er litt sein med svar, altså. Dette var en heidundrende kommentar. Du er sikker på at du ikke hadde smakt på årest sats av Stjørdalsøl før du satte deg på tastaturet, da?

  Men så ser jeg at dette er skrevet på en mandag. Også tenker jeg at det spiller da vel ingen rolle. I Stjørdal skrever dere jo både til hårrdass og fest.

  (PS: Skulle det siste være uklart får du høre med naboen din. Jeg kunne sagt hælj og søkn, men da hadde det vel blitt enda verre)

  Utover det var jeg som vanlig meget humorisert av kommentaren din!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00