Forferdelig fra Ali Farah

av   oktober 10, 2008 at 8:56 am (rasisme, sofienbergparksaken)

Jeg har skrevet et innlegg tidligere om det som skjedde i Sofienbergparken i fjor, der Ali Farah ble slått ned, og ikke minst det som har skjedd i etterkant.

I dag kom det et innlegg i Ny tid fra Ali Farah. Jeg kan med det samme si at dette med god margin er det verste jeg har sett på trykk noen sinne. Det er vanskelig å forstå hvordan Ny tid lar dette slippe til på kronikk-plass. Ali Farah fremholder fortsatt at Erik Schjenken, ambulansesjåføren som ikke tok Farah med til sykehus etter at han ble slått ned, er rasist.

Og ikke nok med det: Farah gir Schjenken skylda for imperialismens herjinger i Afrika, og en rekke andre forhold som omfatter undertrykking av mennesker med en annen hudfarge enn hvit.

Jeg klarer egentlig ikke å kommentere innlegget ytterligere. Det var rett og slett for ille, jeg vil faktisk si at det grenser til galskap. Det er et par poenger jeg vil trekke frem, nemlig at Norge aldri har bedrevet kolonisering i Afrika, og i alle tilfeller er det en grov bom å skylde det på Schjenken, eller i det hele tatt dra det fram i denne sammenhengen. Alle oppegående mennesker forstår at ambulansepoersonellet ikke hadde kolonialiseringen av Afrika i tankene da de valgte å la Farah bli liggende. Videre er det Farah som er rasisten her, fordi han tar det som en selvfølge at alle nordmenn behandler ham dårlig fordi han kommer fra Somalia.

Dermed sier han at alle hvite er dårlige mennesker, og hva er det, om ikke rasisme? Kan det faktum at Farah alltid har blitt tråkket på skyldes trekk ved hans personlighet? Jeg vet ikke, for jeg kjenner ham ikke, men å dømme ut fra kronikken hans begynner jeg jammen å lure. Det ser også ut som Farah helt har glemt at det var en Ghaneser som slo ham ned. Så vidt jeg vet er Folk fra Ghana ganske mørke i huden, så da mener kanskje Farah at det var greit, siden slaget ikke kunne være rasistisk motivert.

Jeg oppfordrer alle til å lese innlegget selv. Se gjerne også intervjuet med Schjenken gjort av Aftenposten. Så får det bli opp til hver enkelt å gjøre seg opp en mening om hvem som er den uforsonlige i denne saken.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

14 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Liann sier,

  oktober 10, 2008 at 9:23 am

  Tomler deg for denne! jeg leste “kronikken” hans i går, og satt egentlig igjen med munnen åpen av sjokk, så dårlig var den! Hva i alle dager har koloniseringen å gjøre med disse ambulanse gutta? Jeg er enig i at det var feil å forlate ham i parken, men jeg tror faktisk ikke at de gjorde det fordi han var svart! De gjorde en feilaktig vurdering av mannens tilstand, som de kommer til å angre på resten av sitt liv! That’s it!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Picina sier,

  oktober 10, 2008 at 9:30 am

  Jeg leste også kronikken og satt igjen med en ullen følelse i kroppen. Jeg kan godt forstå at Farah er frustrert og lei seg over det som skjedde, og ikke akkurat ønsker å ta en kaffe og skravle om hverdagsting med ambulansesjåførene. Men angrep er ikke alltid det beste forsvar, og ved å fremstille disse sjåførene som et bilde på det rasistiske Norge, med White trash democracy etc gjør bare at han skyter seg selv i foten. Han snakker jo mot seg selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Lisa sier,

  oktober 10, 2008 at 9:31 am

  Kan ikke stort annet enn å nikke enig i både innlegget og kommentar #1. Hva i ALLE dager har koloniseringen med dette å gjøre?!

  Og i frykt for å bli stemplet som rasist må jeg allikevel si at jeg nok tar ambulansesjåførens parti i denne saken. Ikke fordi han gjorde rett i å la Farah bli igjen i parken (STÅENDE igjen i parken, ikke liggende som først antatt) for all del- men rett og slett fordi det ble gjort en feil, en feil jeg tviler på har noe som helst med hudfarge å gjøre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Lucky__Luke sier,

  oktober 10, 2008 at 9:36 am

  Di ambulansegutta burde få fred snart. Nikker til innlegget ditt jeg med

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Fureflagellat sier,

  oktober 10, 2008 at 9:43 am

  Satt vel mest og måpte jeg også. Også tenker jeg på folkene i ambulansen. Dette må være en belastning de ikke trenger.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Fureflagellat sier,

  oktober 10, 2008 at 9:44 am

  Jeg skjønner også godt at han ikke vil bli bestevenn med gutta i ambulansen, og det tror jeg ærlig talt at de ikke vil heller, særlig ikke etter dette.

  Og da har det nok ikke noe med hudfargen å gjøre…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Modern_9 sier,

  oktober 10, 2008 at 10:01 am

  Etter min mening bidrar Ali Farah til rasisme med denne kronikken fordi det han kommer med er så urimelig og helt tatt ut av sammenheng. Han har jo dessuten hatt god hjelp av sin samboer som har utnyttet hele situasjonen for alt hva den er verdt for å få publisitet.

  Man kan gjerne diskutere hendelsen i parken, og jeg forsvarer ikke det ambulansesjåførene gjorde, men hele saken har tatt helt av.

  Tommel for innlegget ditt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Fureflagellat sier,

  oktober 10, 2008 at 10:25 am

  Jeg sier meg enig. Det var en gal avgjørelse som ble gjort den gangen, og det er det jo ingen som legger skjul på. Ikke de som gjorde feilen heller. Det er media, politikere og andre som har begått et overtramp i ettertid, idet de utpeker ambulansesjåførene til rasister. Og vi ser jo hva det har gjort med Schjenken.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. KingKongHalvor sier,

  oktober 10, 2008 at 11:12 am

  Dette var virkelig ille, noe av det groveste jeg har lest på lenge.

  Nå er dette ikke forfattet av Ali Farah selv, og mye tyder på at han bare er redusert til en nyttig brikke i et spill.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Fureflagellat sier,

  oktober 10, 2008 at 11:18 am

  Det kan du nok godt ha rett i. Det er uansett hårreisende at noen får seg til å skrive slike ting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. tb sier,

  oktober 10, 2008 at 12:50 pm

  Dette kunne vært brukt til å skape en mer konstruktiv, nyansert samfunnsdebatt, men det blir i stedet redusert ned til å bli en primitiv debatt hvor alle nordmenn blir utsatt for stigmatisering fordi farah selv har følt seg stigmatisert gjennom mange år. Han tror tydeligvis at det faktum at han har blitt stigmatisert legitimerer at han gjør det samme overfor andre. Det faller på sin egen urimelighet å utrope noen andre til å være rasister, når han selv helt tydelig har sterkt rasistisk tendensiøse standpunkter, og i stor grad fordømmer alt hva vårt samfunn står for. At han er frustrert og sint over det som skjedde, og det at ambulansesjåføren til en viss grad kanskje blir fremstilt som et offer, slik han ser det, er fullt ut forståelig, men i stedet for å benytte denne unike muligheten til å skape et nyansert og konstruktivt utgangspunkt for videre debatt, så bare ytterligere bidrar han til avstand mellom folkegrupper i samfunnet, og dermed undergraver han sin egen kritikk av ambulansepersonalet. Det er godt mulig det var rasistisk motivert, det er godt mulig det ikke var det, og de fleste kan være enige om at de ikke gjorde en god nok jobb. Det er også på sin plass at de burde beklage dette, men å redusere det til en meningsløs, rasistisk tendensiøs argumentasjon som trekker seg inn kolonitiden er jo bare vanvidd, og bidrar ikke akkurat konstruktivt mot rasisme.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Fureflagellat sier,

  oktober 10, 2008 at 1:18 pm

  Skal man kritisere noen må man opptre ryddig og uttrykke seg saklig. Det har ikke blitt gjort i denne saken, dessverre. Som du sier er jeg redd dette er en sak som har bidratt/kommer til å bidra til økt skepsis mot innvandrere.

  Dersom folk, også innvandrere, ønsker å bli respektert må de gjøre seg fortjent til det. For meg spiller det ingen rolle hvilken farge huden deres har. Det er handlingene og ordene som i første rekke definerer en person, ikke hvilket land vedkommende kommer fra. Selv om handlinger selvfølgelig for en stor grad er kulturelt betinget.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Mamma sier,

  oktober 10, 2008 at 4:30 pm

  Gud så lei jeg er av denne saken,stakkars dem som kjørte ambulansen,jeg tror dette nå dreier seg om hvor mye han skal kreve i ærstatning,ja denne Ali.

  Glem hele greia og dem burde slutte med alle desse beskyldningene mot ALLE NORSKE,rasisme kommer av sånt som dette

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. Stjordal1 sier,

  oktober 14, 2008 at 11:37 am

  Jeg har ikke lest hver smitt og smule av dette, men jeg setter stor pris på ditt engasjement. Vi gamlingene trenger engasjerte undommer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00