Slagene i Sofienbergparken – nok en gang

av   oktober 7, 2008 at 8:57 am (rasisme, sofienbergparksaken)

Det siste året eller så har vi blitt tutet ørene fulle av den såkalte Sofienbergpark-saken. Som de fleste vet dreier det seg om en stakkar ved navn Ali Farah som ble banket i hodet med noe hardt i Sofienbergparken i Oslo. Ambulansepersonell ankom stedet, og vurderte det slik at han ikke hadde behov for å bli tatt med til sykehus. Dette må, i følge Kohinor Nordberg, Alis samboer, være rasistisk betinget.

I den forbindelse tror jeg det passer med en liten historie. For en tid siden ble farmor kjørt til sykehus midt på natta med et mulig hjerneslag. Hun var relativt frisk og rask bortsett fra noen skrammer her og der etter å ha falt, og etter en kjapp sjekk på legevakta ble hun sendt hjem. Dette på tross av at legen innrømmet at hun sannsynligvis hadde hatt et lite slag. Dagen etter tok hun kontakt med fastlegen, og hun ble innlagt på minuttet. Heldigvis gikk det bra (i likhet med Ali Farah), men hun ble i det minste undersøkt skikkelig til sist.

Farmor er født og oppvokst i Norge, har bodd i samme bygda hele livet, og  er omtrent så norsk som det går an å bli. Jeg kan dessverre ikke rope opp om at hun ikke fikk tilstrekkelig medisinsk hjelp fordi legen handlet rasistisk, uansett hvor behagelig det hadde vært. Da hadde jeg i hvert fall hatt noe å skylde på. Da hadde jeg sluppet å innse at leger er mennesker og at helsevesenet ikke er ufeilbarlig. Nå må jeg i stedet anta at legen var inkompetent og gjorde en feilvurdering. Eller kanskje, bare kanskje, er han en drivende dyktig kar som var uheldig akkurart den natta. Kanskje hadde han vært lenge på vakt og var sliten, eller han hadde kranglet med kona og var ukonsentrert, hva vet jeg.

Kanskje vi må tro ambulansemann Erik Schjenken når han sier at han ikke handlet rasistisk, men at det var en feilvurdering han har angret bittert på. Vi kan jo ikke gå ut fra at mannen står der og ljuger.

Jeg er lei hele Ali Farah, og framfor alt Kohinor Nordberg, som er den som har skreket høyest. Jeg forlanger å blir trodd når jeg sier at det ikke er på grunn av hudfargen deres. Det er fordi de påberoper seg rasisme så fort de føler seg tråkket på. Jeg misliker folk som utnytter rasisme-begrepet til egen vinning på denne måten. Slik fritar de seg selv for skyld i alle saker der de mener seg dårlig behandlet, men skyver i stedet ansvaret over på alle som noensinne har tatt en beslutning som går i deres disfavør. I hvert fall så fremt vedkommende har feil hudfarge i forhold til dem. Det vitner om liten evne til selvinnsikt fra Farah/Nordbergs side, og dessuten en forsvinnende liten vilje til forsoning og tilgivelse.

Det spiller ingen rolle om de er født i Norge, Kenya eller hvilket som helst annet land. Slike folk har jeg ingenting til overs for.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Chiruru sier,

  oktober 7, 2008 at 9:47 am

  Jeg gir deg en tommel på denne, Fure. En litt tvilende en, skal jeg være ærlig. Men det skyldes hovedsaklig at jeg ikke vet så mye om Sofienbergsaken. Likevel er jeg enig med hovedpoenget ditt, nemlig at man skal være forsiktig med å rope rasisme, selv om man hører til en etnisk minoritet.

  Uheldigvis skjer slike vurderingsfeil støtt og stadig i det norske helsevesen og sikkert de fleste andre steder. I likhet med deg, har jeg også egenerfaringer med legers feilbedømmelse av f.eks. bestemors slag. Men LA DET BLI MED DET. Dette er alvorlig nok i seg selv, om det ikke skal gjøres til noe rasistisk i tillegg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Dag Eigil sier,

  oktober 7, 2008 at 9:57 am

  Det er ellers nok nok av andre eksempler på at etnisk norske folk har blitt dårlig behandlet både her og der, og til og blitt overfalt og banket opp av innvandrergjenger, uten at dette med så mye som et ord har blitt beskrevet som rasistisk. Ellers meget bra artikkel, og en selvsagt tommel!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Fureflagellat sier,

  oktober 7, 2008 at 2:21 pm

  Jeg kjenner heller ikke til annet enn det som har kommet fram i media, og har ikke grunnlag for å trekke noen slutning omkring den medisinske vurderingen.

  Du har et godt poeng. Enhver sak hvor folk ikke får den hjelpen som trengs av helsepersonell eller andre som er der for å hjelpe er meget alvorlig. Jeg føler at hele denne saken har blitt blåst opp så mye av enkelte parter at den har mistet helt fokus på det som faktisk kan være problemet, nemlig at folk stadig vekk ikke får den hjelpen de trenger og burde ha krav på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Fureflagellat sier,

  oktober 7, 2008 at 2:26 pm

  Rasisme kan faktisk gå begge veger, men det er det lite fokus på. Enhver som diskriminerer andre pga. hudfarge eller etnisk tilhørighet er faktisk rasister.

  Om det du kaller innvandrergjenger banker opp etnisk norske nordmenn – og helt sikkert andre innvandrere – pga. hudfarge eller noe annet vet jeg rett og slett ikke. Ofte kan det sikkert være i forbindelse med ran, og dessverre også totalt umotivert. Uten at noen av årsakene egentlig forsvarer å gi et annet menneske juling, noensinne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. SissyFoss sier,

  oktober 7, 2008 at 4:23 pm

  Hele episoden har fått meg til å tenke over raske konklusjoner og journalisters mangelnde evne til å se en historie fra flere sider. Sjåførens historie var gripende, dypt alvorlig og interessant.

  Slik blir det to perspektiver på samme sak og vi har kastet oss over bare den ene. Nå venter jeg på han fra Ghana sin versjon, som slo ned en uskyldig barnefar, og som har fått stille forsvinne ut av media. :(

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Fureflagellat sier,

  oktober 8, 2008 at 8:29 am

  Ja, det er jo faktisk noen som har slått ned Farah i utgangspunktet. Av en eller annen grunn virker det som om han ikke har noen skyld i dette. I det hele tatt syns jeg hele saken har utviklet seg tragisk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00