Advarsel: Kan inneholde spor av…?

av   mai 2, 2008 at 3:18 pm (bakehjelpemiddel, grovbrød)

For kort tid siden gikk jeg til innkjøp av et brød, jeg kjøpte naturligvis ikke bare et brød, men også en masse andre matvarer, blant annet middag for flere dager, frukt og grønt, hermetikk og dopapir. Maten skal jo ut igjen også. Det må vi ikke glemme.

Men så var det dette grovbrødet, et bakverk som utgir seg for å være tyrkisk, av alle ting, selv om det er framstilt i Sandvika og innkjøpt på en Rema-butikk i Oslo. Hva kan et slikt brød bestå av, undrer jeg, som rettferdiggjør at det påberoper seg utenlandsk opphav? La oss ta en kikk på innholdsfortegnelsen:

Hvetemel, vann, solsikkeolje, 15 % grovrug, 25 % sammalt grov hvete, 10 % solsikkekjerner, salt og fersk gjær. Siden de øvrige ingrediensene er norske så det holder, antar jeg at det er solsikkekjernene som har sitt opphav ved Svartehavets bredd. Uansett vil jeg påstå at det er indisier og et mildt sagt tynt grunnlag for navnsettingen. Så, helt til slutt, kommer det et interessant punkt. Brødet jeg har kjøpt, og som jeg har planlagt å spise innen rimelig tid, innholder det produsenten har valgt å kalle "bakehjelpemidler".

Bakehjelpemidler.

Mon tro hva det kan være? Er det små biter av sleiver, eller metallsplinter fra eltemaskinen? Er det slik at jeg bør oppfatte dette som en advarsel, og at  jeg må ta meg i akt når jeg tygger min daglige blings med brunost? Eller er forklaringen at brødet er krydret med bartehår (eller andre kroppslige etterlatenskaper, hva vet jeg) fra den godmodige, litt fetladne tyrkiske bakeren som knadde deigen, og at dette samtidig gjør navnet "Tyrkisk govbrød" legalt? Jeg bare spør.

Jeg må si at dette er uhyre overraskende, og på mange måter like mystisk som den gangen jeg kjøpte en rekesalat av det heller billige slaget, påtrykt advarselen "Kan inneholder spor av sjømat".

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Linguna sier,

  mai 2, 2008 at 3:47 pm

  Hæ hæ hæ… :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Prinsesse Hella sier,

  mai 2, 2008 at 3:54 pm

  Du vet… Når du leser innholdsfortegnelsen, er det det er mest av ramsa opp først. Så hvis bakehjelpemidler er det siste som står, er det nok bare litt snørr eller en negl fra bakern…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Dag Eigil sier,

  mai 3, 2008 at 3:50 pm

  Får håpe at bakeren – tyrkisk eller ikke – lar være å bake boller ved å trille deigen på magen med tilliggende herligheter. :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Kristian sier,

  mai 3, 2008 at 3:53 pm

  Visste du at Freia Helnøtt kan inneholde spor av nøtter? Det står så..

  God helg

  og

  Tygg med måte :)

  Kristian

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. todama sier,

  mai 3, 2008 at 3:58 pm

  Nei, ikke godt å si hva slags bakehjelpemidler som kan finnes i det brødet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Stjordal1 sier,

  mai 6, 2008 at 7:48 pm

  Det har gått noen dager siden du skrev denne meget interessante og tankevekkende betrakningen. Etterpå har det blitt stille. Faretruende stille. Forhåpentlig er du i god form, og i beste fall går du og resten av familien å harker små svarte uidentifiserte bakerhår. I verste fall, vel, det tør jeg ikke tenke på en gang. Kanskje hele familien har fått bakehjelpemidler på tvers!!!???

  (Jeg krysser fingre og så videre og håper det beste. For ordens skyld ønsker jeg deg og dine god bedring i tilfelle dere blir syke.)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00