Lest i Bokmålsordboka

av   februar 26, 2008 at 12:20 pm (rulleski)

Det går da framvoer her i verden. Nå går det an å bestille seg kinobilletter, matvarer og smusslitteratur på internett. Til og med vin og sprit skal det visstnok bli mulig å skaffe for privatfolk etter hvert. Alkoholikere med sterkt utviklet sosial angst går lysere tider i møte.

For de blant oss som ikke er alkoholikere finnes det også ordbøker på nettet. En ypperlig norsk en er Bokmålsordboka. Den benytter jeg både titt og ofte, og er som regel godt fornøyd. Av og til begynner jeg ikke desto mindre å lure på om folkene bak ordboka hadde en heller dårlig dag på jobben.

Et slik tilfelle kom jeg over nylig da jeg av en eller annen grunn – ikke spør meg hvorfor – søkte opp ordet "rulleski". La oss se hva Bokmålsordboka, det man må kunne kalle selve referanseverket for norske ord på internett, har å si om fenomenet "rulleski":

"rulle|ski (av III rulle) kort metallbjelke med bindinger og små hjul som brukes på bar vei til å imitere skiløping."

Hm. Det må være en grunn til denne nedsettende beskrivelsen av rulleski, tenker jeg. Aner jeg en personlig tragedie bak denne oppføringen? Kanskje en lovende skikarriere som gikk dukken etter et stygt fall på nevnte metallbjelker?

Uansett må det være en stund siden forfatteren har hatt befatning med rulleski. Sannsynligvis er de laget av noe annet enn metall nå til dags.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (2)

Jakten på den sjette sans

av   februar 26, 2008 at 11:28 am (Ukategorisert)

TV Norge har satt seg fore å kåre Norges dyktigste klarsynte i programserien "Jakten på den sjette sans". Konseptet her er å utsette ni synske personer for ulike tester som er utarbeidet for å sette evnene deres på prøve. Den som får flest poeng er mest klarsynt og står igjen som vinner.

La meg si det med en gang: Jeg er svært skeptisk til synske evner. At visse mennesker skal ha evnen til å se inn i fortid eller fremtid strider for meg mot all sunn fornuft. TV Norge gjør et slags tafatt forsøk på å sette dette inn i en ramme hvor vi får inntrykk av at testene er under streng kontroll, samtidig som de selvfølgelig forsøker å gjøre det hele severdig.

På det første punktet mislykkes de. Riktig nok er det uttalte skeptikere til stede for å overvåke testene. En pensjonert politi-etterforsker er hoveddommer og et slags skeptisk alibi. Og det er jo flott. Hvis de i tillegg hadde knyttet til seg vitenskapsfolk som kunne designet etterprøvbare forsøk programmet uten tvil vært virkelig interessant. Da ville vi fått svar på om deltagerne virkelig sitter inne med evnene de påstår.

I søndagens program var en av oppgavene å sette seg inn i bilen som ble brukt under gisseldramaet på Torp flyplass for 20 år siden, og fortelle om bilens historie. Teorien er at gjenstander kan lagre inntrykk som synske kan mane fram mange år seinere. Flere av dem klarte faktisk også å sanse noe i nærheten av bilens historie. Riktig nok hvis man godtar ulne uttalelser om våpen og dramatiske hendelser som relevante.

Her hadde produsentene hatt en gyllen mulighet til å etterprøve deltagerne ved rett og slett å plukke ut en tilfeldig gruppe mennesker som kontrollgruppe, putte dem inn i bilen, fortelle dem at den har vært med i en spesiell hendelse, og se hva de kom fram til. Det skulle ikke forundre meg om noen klarte å gjette på både våpen og kollisjon.

I en annen sekvens klarte en deltager, ved hjelp av en telefonlinje og et bilde i en konvolutt, å gjette at han ringte til Fram-museet. Tilsynelatende imponerende. I hvert fall inntil man får greie på at det i den andre enden av telefonlinja sto en person som svarte på ulike spørsmål deltageren stilte. De fleste har prøvd 20 spørsmål, og det ganske utrolig hva man kan gjette seg fram til gjennom ja- og nei-svar.

Jeg skjønner at TV Norge ønsker å framstille deltagerne som ekte synske. Uten dem er jo ikke et slik program-konsept mulig å gjennomføre. Dessuten er TV Norge kjent for andre programmer i samme kategori, blant annet "Åndenes makt". Er du i utgangspunktet skeptisk til synske, eller har evnen til å tenke en smule kritisk i forhold til det som flimrer over skjermen hjemme i stua, er nok ikke dette programmet for deg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (6)

Norsk sau og geit!

av   februar 15, 2008 at 10:22 am (geit, sau)

Via ymse omveier ble jeg nylig oppmerksom på organisasjonen Norsk Sau og Geit. I utgangspunktet en forening for sauebønder, og geitebønder, selvfølgelig. Men det er til min store fornøyelse mulig å bli støttemedlem for kun kr. 200 per år!

Så snart jeg har brakt på det rene om jeg vil motta et medlemskort ved innmelding, blir jeg medlem. Dette er en sak jeg støtter opp om.

Ikke minst vil det være fabelaktig å kunne flashe medlemskortet i "Norsk Sau og Geit" neste gang jeg blir bedt om leg på byen (for der er jeg jo både titt og ofte etter at jeg fikk to unger og fylte tredve…)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (2)

Dr. Anders flesker til med en fredagsgrovis

av   februar 8, 2008 at 8:20 am (fredagsgrovis)

Det har gått år og
dag siden jeg hørte noe fra dr. Anders, min periodeakademiske venn på
Usannsynlig institutt. Men i går dumpet det ned en mail fra nevnte doktor, med
en litt lang fredagsgrovis med tema fra bedehusmiljøet. Vær så god. 

Midt i tjukkeste bibelbeltet en gang på femtitallet vokste
det opp to tvillingsøstre, søstrene Bjørklund, hos sin far Absalon. Moren omkom
i en tragisk oppvaskrelatert ulykke mens jentene var bitte små.

Som naturlig er for en enslig far, og særlig en enslig far i
bibelbeltet, var søstrene under streng overvåkning slik at de ikke skulle komme
borti vanskeligheter av noe slag etter som de vokste til. Det var mange
fristelser i bibelbeltet på denne tiden. Hjemmelaget rabarbravin rant i strie
strømmer på vekkelsesmøtene rundt omkring, og det var ikke få predikantsønner
som kunne tenke seg å synde med de barmfagre søstrene Bjørklund.

Så var det en lørdagskveld oppunder midtsommer at de to
søstrene snek seg ut for å gå på fest. Og dette var en skikkelig fest, med
dans, trekkspill og andre ting som hører skjærsilden til. Søstrene Bjørklund
hadde aldri opplevd noe lignende, og de ble et lett bytte for innpåslitne
beilere med brylkremen dryppende fra kragen på skinnjakkene. Agnes, den fornuftige,
klarte å stå imot trykket, mens Rut, den smågale, lot seg friste til dødssynd –
bakfra, blant brenneslene bak utedoen.

Etter vel overstått fest vaklet jentene hjemover, fulle av
nye opplevelser og 60% sprit. Da var det at Rut måtte ta en avstikker inn i
buskene på naturens vegne. Agnes hørte henne bakse rundt, før det ble stille. 

Da hørtes det fra krattet: ”Nei no, Agnes, no bei det ei
anna lyd i ho!”

God helg!

Andre innspill fra dr. Anders finnes i kolonnen til høyre.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (5)

Scientologene – en utblåsning

av   februar 1, 2008 at 11:34 am (scientologi)

Jeg prøver så godt jeg kan å respektere mine medmennesker, som det heter. Selv om de ligger under for merkelige laster som å spise kneipp-brød med peanøttsmør eller klø seg i skrittet med en tørket apehånd, forsøker jeg av hele mitt hjerte å forstå og komme folk i møte. Selvfølgelig finnes det mennesker og organisasjoner jeg ikke på noe vis kan identifisere meg med. Noen få av disse skulle jeg helst sett at forsvant fra jordens overflate. Langt oppe på listen står den såkalte Scientologikirken.

Scientologi er av en eller annen grunn utrolig populært blant filmstjerner og kjendiser som sannsynligvis har for mye fritid og penger å sløse bort. Folk som John Travolta og Tom Cruise har vært profilerte scientologer gjennom mange år. Og i dag kom meldingen om at Nancy Cartwright – hun som gjør stemmen til Bart Simpson – har donert omkring 50 millioner kroner til Scientologikirken.

Vil dårskapen ingen ende ta? Har disse menneskene overhodet ingen kritisk sans? Hadde det ikke vært like fornuftig å bruke pengene på å ringe synske damer som annsonserer i Se og hør? Eller enda bedre: Spyle pengene ned i dass. Der gjør de i hvert fall ingen skade.

Grunnen til at jeg blir så til de grader oppbrakt finner vi hvis vi leser litt om hva scientologene går omkring og tror på: Scientologikirken ble drømt sammen av Sci-Fi-forfatteren av L. Ron Hubbard en gang på femtitallet. ”Teologien” de lever etter er ingen teologi med en gudeskikkelse i den forstand, men er tuftet på en sterk tro på at mennesket er et åndelig vesen. Å ja, og forresten tror de på romvesener (som for mitt vedkommende er omtrent like lite fornuftig som at det finnes en Gud, og jeg har et par ting å påpeke om religion generelt, men det lar jeg ligge).

Vesenene fra rommet ble brakt til jorda av selveste sjesromvesenet Xenu og deretter drept. Sjelene deres farter rundt på jorda den dag i dag og plager oss mennesker. Poenget med Scientologikirken er å betale latterlig stor pengesummer for å gjennomgå behandlinger slik at man kan nå nye nivåer av bevissthet og dermed bli kvitt disse plagsomme romvesenene, eller snarerer romvesen-sjelene, som vi alle er besatt av. Scientologene har en grunnleggende mistro til psykiatrisk behandling, men setter altså sin lit til systematisk hjernevasking.

Kjenn etter. Føler du deg litt sliten i ryggen der du sitter foran PCen? Vedder på at romvesenene har skylda. Svidde sausen seg i går da du laget kjøttkaker til middag? Skyld på Xenu. Det finnes sikkert mange gode grunner til å bli scientolog, men jaggu finnes det flere grunner til å la det være. Jeg melder meg heller inn i ”Church of the flying spaghetti monster”. Det er i hvert fall en gjeng som står åpent fram med at de fører folk bak lyset.

Men bare vent. Om femti år er det vel en flokk brødgjøker som tror at dette er sant også.


Videre lesning:

Artikkel fra Oslo katedralskole

Wikipedia

scientology.org – offisiell side for å balansere det hele lite grann

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (18)

Unni hvem?

av   februar 1, 2008 at 9:00 am (kjendiseri)

For en tid siden kunne vi lese i diverse aviser at en kvinnelig "kjendis"-kunster var anmeldt og dømt for vold etter et lystig lag på en pub på Jessheim. "Kjendis"-kunstneren skulle visstnok være venn av Ari Behn, noe som selvfølgelig gjør saken om mulig enda mer spennende. Siden den gang har jeg lurt meg gul og blå på hvem denne "kjendis"-kunstneren kan være.

Og i går sto hun endelig fram med bilde og fullt navn på det fortreffelige og høyst intelektuelle nettstedet kjendis.no, driftet av selveste Dagbladet. Og det viste seg altså å være ingen ringere enn Unni Askeland som hadde blitt anmeldt!

Det er da jeg spør: Hvem i helvete er denne Unni Askeland, og hvorfor er det interessant for resten av befolkningen at hun har tatt en halvliter eller to for mye og dratt i en hestehale på barbesøk på Jessheim?

Den som kan gi meg et godt og troverdig svar har vunnet min evige aktelse.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (5)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00