Jakten på den sjette sans

av   februar 26, 2008 at 11:28 am (Ukategorisert)

TV Norge har satt seg fore å kåre Norges dyktigste klarsynte i programserien "Jakten på den sjette sans". Konseptet her er å utsette ni synske personer for ulike tester som er utarbeidet for å sette evnene deres på prøve. Den som får flest poeng er mest klarsynt og står igjen som vinner.

La meg si det med en gang: Jeg er svært skeptisk til synske evner. At visse mennesker skal ha evnen til å se inn i fortid eller fremtid strider for meg mot all sunn fornuft. TV Norge gjør et slags tafatt forsøk på å sette dette inn i en ramme hvor vi får inntrykk av at testene er under streng kontroll, samtidig som de selvfølgelig forsøker å gjøre det hele severdig.

På det første punktet mislykkes de. Riktig nok er det uttalte skeptikere til stede for å overvåke testene. En pensjonert politi-etterforsker er hoveddommer og et slags skeptisk alibi. Og det er jo flott. Hvis de i tillegg hadde knyttet til seg vitenskapsfolk som kunne designet etterprøvbare forsøk programmet uten tvil vært virkelig interessant. Da ville vi fått svar på om deltagerne virkelig sitter inne med evnene de påstår.

I søndagens program var en av oppgavene å sette seg inn i bilen som ble brukt under gisseldramaet på Torp flyplass for 20 år siden, og fortelle om bilens historie. Teorien er at gjenstander kan lagre inntrykk som synske kan mane fram mange år seinere. Flere av dem klarte faktisk også å sanse noe i nærheten av bilens historie. Riktig nok hvis man godtar ulne uttalelser om våpen og dramatiske hendelser som relevante.

Her hadde produsentene hatt en gyllen mulighet til å etterprøve deltagerne ved rett og slett å plukke ut en tilfeldig gruppe mennesker som kontrollgruppe, putte dem inn i bilen, fortelle dem at den har vært med i en spesiell hendelse, og se hva de kom fram til. Det skulle ikke forundre meg om noen klarte å gjette på både våpen og kollisjon.

I en annen sekvens klarte en deltager, ved hjelp av en telefonlinje og et bilde i en konvolutt, å gjette at han ringte til Fram-museet. Tilsynelatende imponerende. I hvert fall inntil man får greie på at det i den andre enden av telefonlinja sto en person som svarte på ulike spørsmål deltageren stilte. De fleste har prøvd 20 spørsmål, og det ganske utrolig hva man kan gjette seg fram til gjennom ja- og nei-svar.

Jeg skjønner at TV Norge ønsker å framstille deltagerne som ekte synske. Uten dem er jo ikke et slik program-konsept mulig å gjennomføre. Dessuten er TV Norge kjent for andre programmer i samme kategori, blant annet "Åndenes makt". Er du i utgangspunktet skeptisk til synske, eller har evnen til å tenke en smule kritisk i forhold til det som flimrer over skjermen hjemme i stua, er nok ikke dette programmet for deg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Prinsesse Hella sier,

  februar 26, 2008 at 12:04 pm

  Jeg er ikke helt overbevist om at den sjette sansen faktisk finnes… Jeg tror det heller er snakk om å stole på sin egen intuisjon… Det første man tenker på stemmer som regel, men de fleste holder kjeft om det hvis det virker for søkt…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. trufle sier,

  februar 26, 2008 at 12:34 pm

  vi har faktisk 27. så eeegentlig burde den hete “jakten på den 28 sans”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Stjordal1 sier,

  februar 27, 2008 at 4:14 pm

  Jeg har et blodferskt eksempel på sjette sans og sånne ting.

  Mandag:

  Jeg var på bilblioteket og lånte to bøker, “Ulvenatten” av Tom Egeland og Søppel av Tommy Sørbø. Jeg er inne i en Tom Egeland-periode, og har gledet meg stort over hans bøker hittil. Søppel-boka plukket jeg med meg som ren koselektyre, ettersom det sto at “dette er morsomste bok” (iflg. VG)

  Tirsdag morgen, FrokostTV (NRK):

  Forfatteren av “Søppel” blir intervjuet.

  Onsdag morgen, FrokostTV (TV2):

  Forfatteren av “Ulvenatten” blir intervjuet i forbindelse med at filmen som bygger på boka har premiere på fredag.

  Tror du at dette kan være en sak for TVNorge? Jeg har ALDRI opplevd maken til overnaturlig sammentreff før. Bare få dem til å hoste opp det som finnes av fagfolk. Jeg stiller gjerne opp. (Jeg har jo så god tid nå)

  Grunnen til at jeg ser på frokost-TV er at jeg sitter på trimsykkelen en halvtime hver dag. Svetter og skjærer tenner. Særlig når denne Thoresen er såkalt vert på NRK. Brrrrrr…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Zarizza sier,

  mars 26, 2008 at 2:50 pm

  Jeg pleier å kalle det Big Brother for synske.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Dr-Rekyl sier,

  mars 26, 2008 at 2:58 pm

  Det er litt trist å lage show for å bevise sine synske gaver ovenfor en så stor menneskemasse. Jeg er synsk. Har blogget om det. Men ikke for å bevise noenting. Men for å fortelle litt om hvordan det faktisk er å leve med en slik “gave” eller forbannelse.. det er sannelig ikke lett.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Juni-10 sier,

  mars 26, 2008 at 3:10 pm

  #1 Den sjette sans og stole på sin egen intuisjon er det samme….Det er det mange prøver å si, alle innehar “synske evner”, noen er bare bedre enn andre til å bruke det. Det går på øvelse og troen på seg selv…

  Når det gjelder bevis så tror jeg det skal mye til for å overbevise en skeptiker og det er jo heller ikke meningen. Syns det er synd med sånne programmer for de beviser ikke noe som helst og det er ikke i slike sammenhenger evnene skal brukes.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00