Fureflagellat har sett “Blood diamond”

av   november 11, 2007 at 12:23 am (blood, diamond, dicaprio, leo)

Inntil for fem minutter siden var min desiderte favorittfilm ”Shawshank redemption” (Frihetens regn) fra 1994. For fem minutter siden var jeg ferdig med å se ”Blood diamond” med Leonardo di Caprio. Nå må jeg revurdere. ”Blood diamond” er i sannhet noe av det mest fantastiske jeg har sett på skjermen noen sinne.

 

Med denne filmen gjør Leo en av sine største roller. Her har vi en skuespiller som, sammen med for eksempel Brad Pitt og Val Kilmer, makter å skyve kjekkas-stemplet til side og spille på en måte som gjør at vi som tilskuere måper av beundring. Jeg er sikker på at Leo går inn i historien som en av de største filmskuespillerne vi har hatt. Det er fristende å sammenligne Leo og James Dean. De presterer bedre på skjermen enn de fleste andre samtidige. Se ”Rebel without a cause” fra 1955, så skjønner du hva jeg mener. Det at Dean har blitt så stor han har blitt etter å ha spilt i kun tre filmer sier vel det meste om hans talent.

 

Leonardo di Caprio spilte også – bra som alltid – i årets vinner av Oscar for beste film, nemlig ”the Departed”. Her var også en rekke kjente navn på spillelisten, blant andre Mark Wahlberg. For meg er et naturlig spørsmål: Hvorfor i all verden vant ”Departed” Oscar, og ikke ”Blood diamond”? For det første fordi den ikke var nominert, selvfølgelig. Så kan man spørre seg hvorfor den ikke var nominert. Leo var nominert til beste hovedrolle for ”Blood diamond”. Så vidt jeg kan skjønne har ”Blood diamond” et bedre manus enn ”Departed”. Jeg undrer på om ikke dette var året da man hadde bestemt seg for å gi Martin Scorcece den lenge etterlengtede statuetten.

 

Enkelte svakheter finner man i ”Blood diamond”. Den største er rotetet klipping i enkelte scener, særlig i roligere sekvenser. Samtidig gir jeg, som biolog, kred for at hovedpersonene i filmen støter på sjimpanser i en scene. Sjimpanser finnes naturlig, som ett av ikke særlig mange land, i Sierra Leone, der handlingen foregår.

 

Konklusjonen må bli, at dersom du ikke allerede har sett den: Løp og kjøp. Eller sitt på ræva og last ned, alt etter som. ”Blood diamond” må uansett sees.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Stjordal1 sier,

  november 11, 2007 at 11:51 am

  Jeg takker for tipset. Jeg må lese litt mer om filmen først, da jeg er tander for voldsomme scener og brutalitet. Hvis det ikke blir for mye av den sorten lar jeg det “stå til”. Når det gjelder filmer med vår nære slektnige sjimpanjsen er jeg ikke så veldig begeistret. I hvertfall hvis det er denne aperasen som har så uappetitteig bakparti. Men det står det sikkert en advarsen om bak på filmen: “Advarsel: En del scener med uappetittelilge bakpartier”.

  Som sagt: Takk for tipset. Nå må du legge deg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Stjordal1 sier,

  november 11, 2007 at 11:52 am

  Jeg må skifte batteri på det trådløse tastaturet. Det ble uvanlig mange slurvefeil i foregående kommentar.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Stjordal1 sier,

  november 11, 2007 at 11:55 am

  Jeg lager for sikkerhets skyld ENDA en kommentar, slik at så mange som mulig får med seg at dette er en film man må unngå å unngå. Jeg beklager at foregående setning ble noe klønete, men jeg har allerede begynt å grue meg til køppfinalen. Hvis Lillestrøm banker Haugesund, lages det nemlig en åpning for RBK i URFA-køppen. Deri ligger denne kampens eneste spenningsmoment. Men det er nok for meg. Og ute sludder det noe avsindig. God formiddag!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. sizz sier,

  november 20, 2007 at 11:42 am

  Jeg så den i helga faktisk! Enig med du! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Eivor sier,

  januar 13, 2008 at 6:33 pm

  En av mine favorittfilmer er “Shawshank redemtion” – dette visste jeg ikke om deg, så morro! Minner meg om at jeg må se den sammen med Tore. “Blood Diamond” bør også ses også da skjønner jeg…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00