FrP og ”sunn fornuft”

av   september 4, 2007 at 9:35 am (einstein, frp)

Her om dagen dumpet en flyer fra Fremskrittspartiet ned i postkassa. Det var vel ikke annet å vente, nå i disse valgtider. Vanligvis ville jeg lagt denne skrekkelige trykksaken der den hører hjemme, altså i søpla, men noe gjorde at jeg nølte. På forsiden var det nemlig trykket et bilde av Albert Einstein og slagordet ”FrP-koden = sunn fornuft”. Jeg skal ikke gå inn på hverken innholdet i brosjyren eller Martin Kolbergs selvpåførte korstog mot FrP, i stedet vil jeg dvele litt ved dette bildet av Einstein.

Albert står der og rabler noe på ei tavle, og ser som vanlig ut som om han nettopp har stått opp. En litt godslig utseende kar med større evne til abstrakt tenkning enn de fleste av oss. Et lite øyeblikk lurte jeg på hvorfor PR-folkene til FrP har valgt å kline Einstein utover forsida. Jeg går ut fra at det er for å illustrere det FrP mener er sunn fornuft. De syns muligens at Einstein er fornuftig på samme måte som sine velgere. På samme måte som velgerne som stemmer FrP på grunn av innvandringspolitikken, eller fordi de ønsker lavere skatter og mer oljepenger til grasrota. På samme måte som en alt for stor andel av våre med mennesker her i landet.

Albert Einstein er nok mest kjent for å ha utviklet den generelle relativitetsteorien. Jeg, i likhet med mange andre, har bare en vag forestilling om hva dette innebærer. Vi kjenner alle til den berømte ligningen E=mc2, naturligvis, noen av oss fra utdannelse, og om ikke annet så fra en T-skjorte vi så en gang. Men hvor mange av oss er egentlig i stand til å forklare hva vi kan bruke ligningen til? Relativitetsteorien kan neppe sies å være forbundet med sunn fornuft. Alle vet hva sunn fornuft er, og de aller fleste er fornuftige. Inntil et visst punkt, i det minste. Sunn fornuft er noe intuitivt, slutninger som kan trekkes fra visse forutsetninger, og som baseres på den enkeltes erfaringer og kunnskaper. Relativitetsteorien, hvor smart og gjennomtenkt den enn måtte være, er ikke et eksempel på sunn fornuft, med mindre man er professor i fysikk.

Det kan jo også være artig å ta en kikk på Einsteins politiske ståsted. Einstein var som kjent jøde, og han flyktet fra Tyskland og nazistene på 30-tallet. Politisk sto han godt ute til venstre, i likhet med brorparten av datidens – og nåtidens – intellektuelle. Han betraktet seg selv som sosialist og var for en kontrollert planøkonomi. Ikke helt i Siv Jensens ånd, kanskje.

For å oppsummere: FrP har valgt å illustrere sunn fornuft med en genial fysiker som brukte store deler av livet på å utvikle noe av det mer abstrakte innen fysikken. De har brukt en tydelig venstreorientert intellektuell som frontfigur for sin mørkeblå politikk.

De kunne like gjerne smelt på et bilde av Homer Simpson og kalt det for sunn fornuft.

——————————————

 

Brosjyren i all sin prakt

http://www.ilperetz.org/graduates/david_stern.htm

http://hnn.us/articles/39445.html

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Stjordal1 sier,

  september 4, 2007 at 1:09 pm

  “Vi kjenner alle til den berømte ligningen E=mc2, naturligvis, noen av oss fra utdannelse, og om ikke annet så fra en T-skjorte vi så en gang.”

  Vel – her kommer vi til kort. Jeg kommer aldri på formelen når jeg trenger den – for eksempel for å forklare at en person har rett, relativt sett.

  Når det gjelder flyer’n fatter jeg ikke hvorfor de ikke heller vil la seg identifisere med Homer S. Han er jo også populær! Og VELDIG folkelig. Og passe uoppdragen:-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Amazing_Grace sier,

  september 4, 2007 at 1:27 pm

  Jeg tror faktisk det ville vært bedre, mer jordnært med Homer Simpson…

  Alt over vil bli for gjennomskuelig

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Fureflagellat sier,

  september 4, 2007 at 1:45 pm

  Jeg tør påstå at den godeste Homer er både mer jordnær og folkelig enn gamle Albert. Og ikke minst mer morsom! Selv om Albert har blitt avfotografert med tunga på tørk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Fureflagellat sier,

  september 4, 2007 at 1:45 pm

  Hadde jeg vært mer åndelig anlagt hadde jeg sagt “amen, sister”!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Jasså gitt sier,

  september 4, 2007 at 3:55 pm

  Her har vi altså noen av de bedre vitende såkalte utdannede menneskene.

  Jobber nok i kommune eller stat i og med at de har tid til å skrive negativ blogg om FRP, jeg jobber som dere i byråkratiet, men oppfordrer dere til å respektere over 30% av det norske folk

  Skam dere

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Fureflagellat sier,

  september 5, 2007 at 7:58 am

  Jeg har ikke sagt at jeg ikke respekterer noen som helst. Jeg vil bare påpeke den evenveike bruken av illustrasjon i denne flyeren.

  Og hvem er disse “dere” du sikter til?

  Unnskyld meg, nå må jeg gå og skamme meg. Snufs.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00