Elendig togsikkerhet!

av   januar 22, 2007 at 9:00 am (togsikkerhet)

I løpet av helgen har jeg, på grunn av dårlig vær, fått tid til å gå gjennom en omfattende videodokumentasjon av en rekke togulykker. Dette gjør jeg på privat initiativ fordi jeg føler at det er et viktig tema som ofte utelates fra medias søkelys.

Det har vært mye stygt å se, ikke minst i etterkant av ulykkene: Jernbanens ledelse har konsekvent bortforklart hendelsene. Noen uavhengig granskning var det aldri snakk om. I de fleste tilfeller ble også de ansatte ved jernbanen gjenstand for skamros, selv om de helt tydelig hadde vært i beste fall inkompetente. I mange tilfeller var rett og slett uaktsomhet årsak til ulykkene, uten at det ble kommentert.

Under har jeg gjort en liten oppsummering der jeg har brukt et par av ulykkene som eksempel. Jeg kommer også med en rekke forslag til tiltak som vil kunne bedre ulykkesstatistikken.

Type ulykke: Avsporing

Involverte: Percy og en rekke uregjerlige godsvogner

Årsak til ulykken: Godsvognene slo seg som vanlig vrange og kjørte for fort ned en helning slik at Percy ikke var i stand til å bremse. I en sving oppsto en alvorlig avsporing, der bussen Bertie, med hele jernbanestyret om bord, så vidt unngikk å bli truffet. Heldigvis kom kranen Harvey til unnsetning og fikk godsvognene tilbake på sporet.

Konsekvenser og tiltak: I etterkant fikk Harvey velfortjent skryt av kontrollsjefen, for anledningen iført flosshatt. Percy ble stemplet som et offer for ondskapsfulle påfunn fra godsvognene. Det ble imidlertid ikke gjennomført represalier mot godsvognene. Det er kun et spørsmål om tid før slike ulykker skjer igjen.

Et arbeidsmiljø der stadig mobbing og hundsing fra godsvogner er dagligdags kan i lengden gå ut over de ansattes psykiske helse. Det anbefales derfor medarbeidersamtaler og arbeidslivsundersøkelser for å finne årsaken til godsvognenes ubehøvlede opptreden.

Type ulykke: Ras på grunn av tåkelur

Involverte: Thomas og Toby

Årsak til ulykken: En nyinnkjøpt tåkelur gikk av idet Percy passerte med postvognene sine. Percy passerte fritt, men like etter gikk et ras som følge av tåkelurens voldsomme lydstyrke. Store stein- og jordmasser blokkerte skinnegangen og ødela tåkeluren, slik at Thomas kjørte rett inn i rasområdet. Bak Thomas kom Toby, som heldigvis ble varslet i tide og fikk stoppet før en alvorlig kollisjon oppsto.

Konsekvenser og tiltak: Selv om en tåkelur er et prisverdig tiltak, må det ikke overskygge det faktum at rassikringen langs jernbanen er elendig. Kontrollsjefen, for anledningen iført flosshatt, roset Thomas og Toby for snarrådig opptreden, og innrømmet at tåkeluren bråket litt vel mye. Det ble allikvel ikke iverksatt livsviktig rassikring av hverken ulykkesstedet eller andre strekninger.

Og slik kunne jeg fortsatt. På den lille øye Sodor, med sine utrolig mange kilometer jernbane, skjer det stadig grove ulykker på grunn av dårlig vedlikehold, elendig snøbrøyting og slurvete ansatte. Det er signallys som ikke er i orden, helikoptre som lastes for fulle og styrter (heldigvis som regel i en beskyttende høystakk), og hjemsøkte gruer som sprer frykt blant lokomotivene.

I tillegg til dette må togene kjempe mot en udugelig ledelse med kontrollsjefen i spissen. Det mistenkes en utbredt korrupsjon innad i jernbanen. Med den utsvevende livsførselen kontrollsjefen fører, med sin flosshatt og enorme investeringer i eiendomsprosjekter både i Monaco og på Solkysten, kunne til og med vannverkssjefer på Romerike hatt ett og annet tips å plukke opp.

Det bør snarest opprettes en uavhengig granskningskommisjon som kan kartlegge forholdene for toget Thomas og vennnene hans. Vi er ikke tjent med å ha en jernbane som hjemsøkes av ulykker. Økte vedlikeholdsutgifter bør i stor grad kunne tjenes inn ved å effektivisere driften. Ikke minst kan det kuttes ned på antall lokomotiver. Med de tekniske nyvinninger som er gjort de siste år innen togtrafikk, og med passasjerenes stadig økende krav til komfort og punktlighet, er det også et spørsmål om såpass mange damplokomotiver er kostnadseffektivt.

Mitt forslag er oversendt Jernbaneverket på den lille øya Sodor v/kontrollsjefen. For anledningen iført flosshatt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. sizz sier,

  januar 23, 2007 at 9:47 am

  ha ha ha! før jeg trykte “les mer”, begynte jeg virkelig å lure….! har Biringen slått hodet sitt i helga!?! men heldigvis ikke! :)

  og jeg mener å ha lest ev. sett noe om de sakene der ja…! stygge hendelser!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Stjordal1 sier,

  januar 23, 2007 at 9:57 am

  Dette var nedslående lesning. Det var enda bra du ikke besøkte naboøya Go’mårra. Der har de ikke tog engang.

  Den offentlige transporten foregår på noen lange sparklignende greier. Med hjul riktig nok, men likevel! Til stadighet skjer det både “uhell” og “ulykker” her. På det lokale og temmelig dårlig utstyrte lasarettet har de opprettet en egen ankelavdeling.

  Alle fornuftige mennesker på Go’mårra går rundt med overdimensjonerte leggvarmere. Noen har arbeidsstøvler med stålhylser!

  Ellers var det en finfin og ryddig redegjørelse du leverte. Fine bilder og gode formuleringer. Gratulerer!

  Nå må kontrollsjefen ta seg sammen!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. ghostbuster sier,

  januar 23, 2007 at 10:05 am

  Se DETTE var oppløftende lesing på en ellers så traurig tirsdag!

  *Stående applaus*

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Fureflagellat sier,

  januar 23, 2007 at 11:02 am

  #1 sizz

  Stygge hendelser, ja visst. Og det verste er at de sender mange av disse filmene i beste sendetid. Som underholdning for BARN!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Fureflagellat sier,

  januar 23, 2007 at 11:24 am

  #2

  Kontrollsjefen må virkelig skjerpe seg, ja. Jeg har nemlig fått følgende sang på hjernen (etter en helg med ørkesløs gloing sammen med sønn nr. 1):

  Melodi: Toget Thomas

  Dram ta ta taa ta da dammmm

  Dam ta ta ta ta

  Drrram ta ta ta ta

  Da ra ra ra ra ra rrram tam

  Da ram ta drram ta ta da ram

  Da ra ta dam

  da da da dam

  Da rram ta ta ta ta dammmmm

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Stjordal1 sier,

  januar 23, 2007 at 3:04 pm

  #5

  Jeg ber innstendig Fru Målfreud Grude Flekkerfjord innfinne seg! Det går da ikke AN å avsynge sånne brutale drikkeviser sammen sine kjære små og spesielt sønn nummer 1.

  Det er jommen ikke bare “kontrollsjefen” som må ta seg sammen her, nei.

  Hvor er du, Doktor Anders?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Fureflagellat sier,

  januar 23, 2007 at 4:18 pm

  #6 Stjordal1

  Dr. Anders er meldt på gratishaugen og vil innfinne seg i løpet av uken. Om det hjelper? Det får tiden vise, men foreløpig vil jeg tippe nei.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00