En småbarnsfars bekjennelser fra Syden, del V. Eller: Tenerife og 38 smertefulle besøk på toalettet

av   desember 14, 2006 at 8:51 am (sydenferie)

Når jeg er hjemme spiser jeg egentlig ganske lite til å være såpass kledelig feit. En brødskive her og et eple der. I Syden spiste jeg til en avveksling uhorvelige mengder mat. Det fikk dystre konsekvenser.

Jeg vet ikke om du, kjære leser, er fortrolig med konseptet ”all inclusive” i forbindelse med Syden-turer? I korthet går det ut på at mat og til en viss grad drikke er forhåndsbetalt ved bestilling av reisen. Man får dermed et inntrykk av at man spiser og drikker gratis, noe man selvfølgelig ikke gjør. Så da gjelder det å tylle i seg slike mengder av både tørt og flytende at man får valuta for pengene. Baren på hotellet åpnet halv elleve. Ganske snart ble det innført en ny tidsregning i vårt lille norske reisefølge bestående av to småbarnsfamilier: før og etter 10:30. Drikke fra baren var gratis, og ikke overraskende var det den maskuline andelen av følget som viste størst interesse for tilbudet. Dagene for min svirebror og meg gikk med til skytteltrafikk mellom bassenget og baren. Sjelden bar vi færre enn to ølglass i slengen, ofte flere.

Måltidene på hotell Dunas Paraiso, Tenerife, besto av tre middager. En fra 0800 til 1000, den andre fra 1300 til 1500 og den siste fra 1900 og utover. Å spise middag klokken åtte om morgenen er neppe anbefalt av verken Grete eller Fedon. Ingen av dem var med oss på ferie. Det ble pannekaker med bacon til frokost, pommes frites og koteletter til lunsj, for deretter å runde av med diverse grillspidd og andre herligheter til middag. Alle måltider kulminerte i en solid dose dessert. Lunsj og middag ble dessuten akkompagnert av passelige mengder selvtappet vin og duggfriskt øl.

Slikt kosthold og overdreven konsum av pils setter spor både her og der. Etter bare et par dager gjæret det kraftig i magan, og det var lite eller ingen substans å spore under de stadig hyppigere dobesøkene, samtidig som beinføringen ble ubønnhørlig bredere. Skulle fråtsingen kunne fortsette i samme heseblesende tempo var det behov for førstehjelp.

Livet var absolutt vanskeligst i de tidlige morgentimer og litt utover dagen. I en studie av selvkontroll unngikk jeg derfor pannekakene til frokost, ja til og med bacon og fet nederlandsk ost fikk ligge i fred for meg. I stedet besto morgen-dietten av lyst brød med smør eller til nød olivenolje på. Heldigvis kom jeg på denne måten i noenlunde normalt gjenge innen det kritiske tidspunktet, altså 10:30, slik at det ikke fikk nevneverdig innvirkning på væskeinntaket. Det ville vært for gæli å dehydrere også.

Den spartanske kosten gjorde underverker. I løpet av et par korte dager var jeg ved mine fulle fem og i stand til å glefse i meg maten i normalt tempo. Så tenk på det, du som leser dette. Ta tegnene på alvor: Ikke spis så mye at du blir sjuk og ikke klarer å drikke.

Neste gang: Pool games for tilbakestående

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

11 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

  1. Stjordal1 sier,

    desember 14, 2006 at 9:21 am

    Etter som jeg ikke er spesielt glad i mat, er ikke akkurat DETTE innlegget så interessant, rent bortsett fra de artige beskrivelsene, da…:

    “Slikt kosthold og overdreven konsum av pils setter spor både her og der. Etter bare et par dager gjæret det kraftig i magan, og det var lite eller ingen substans å spore under de stadig hyppigere dobesøkene, …….”

    Til gjengjeld gleder jeg meg til neste kapittel som later til å være skreddersydd for undertegnede:

    Pool Games for Tilbakestående.

    Det ligger an til en hyggelig juleinnspurt.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  2. Fureflagellat sier,

    desember 14, 2006 at 9:34 am

    #1 stjordal1

    Da får vi se på dette innlegget som et slags hvileskjær for ditt vedkommende. Mat er egentlig oppskrytt, uansett.

    I ettertid ser jeg at det er et nærmest ubegrenset grunnlag for ordspill i pool games for tilbakestående, men jeg tror det er best at vi lar det ligge.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  3. Roteloftet sier,

    desember 14, 2006 at 1:03 pm

    Har vært i syden med forhåndsbetalt frokost og middag, og begynte som du. etter et par dager så ble det til at vi begrenset oss til et mer moderat nivå. Merkelig tendens det der egentlig. Neste sydentur skal ikke inkludere forhåndsbetalt middag.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  4. Fureflagellat sier,

    desember 14, 2006 at 1:45 pm

    #3 Roteloftet

    Fornuftig, fornuftig. Jeg er har kommet over Syden-feberen for en god stund framover, men jeg tror definitivt ikke det blir alt inkludert på meg neste gang.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  5. Stjordal1 sier,

    desember 14, 2006 at 2:43 pm

    #2

    Hvileskjær og hvileskjær, det høres nesten ut som en sommerdrøm:

    Da vi la til kai ved idylliske Hviskjær, datt tante Gunnar i vannet med nisten og det hele.

    Håper at du la merke til at jeg skrev “Juleninnspurt” og ikke den andre varianten.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  6. Fureflagellat sier,

    desember 14, 2006 at 2:48 pm

    #5 stjordal1

    Juleinnspurt og ikke… ja, nettopp, er behørig notert og arkivert.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  7. Stjordal1 sier,

    desember 14, 2006 at 2:58 pm

    Sånn” Nå fikk jeg endelig av meg boksehanskene: Det heter selvsagt Hvileskjær!

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  8. Breiflabben sier,

    desember 16, 2006 at 8:54 am

    Godt at du har kommet over all inclusive da. Og at du kanskje har lært når det gjelder inntak av både fast og flytende.

    Når det gjelder flytende, så lærer vel aldre en “vanlig” nordmann.

    Ved neste sydentur vil jeg anbefale deg og dine en liten ekspedisjon i de lokale kulinariske opplevelser i steden. Uansett turiststed så er det en lokalbefolkning og de må også spise.

    Spis der og opplev :-)

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  9. Fureflagellat sier,

    desember 16, 2006 at 2:26 pm

    #8 Breiflabben

    Jeg er ute av stand til å unngå forspising når maten er god. Dessuten liker jeg best kjøttkaker og koketorsk når jeg er på Syden-ferie.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  10. Breiflabben sier,

    desember 16, 2006 at 2:30 pm

    #9 Kommentar fra Fureflagellat:

    Det ække sant?

    Kjøttkaker og koketorsk er best hjemme.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  11. Fureflagellat sier,

    desember 16, 2006 at 7:30 pm

    #10 Breiflabben

    Riktig, det ække sant.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00