En småbarnsfars bekjennelser fra Syden, del I. Eller: Flyturen som ble lengre enn godt var

av   november 28, 2006 at 8:33 am (sydenferie)

Å dra på ferie til fjerne strøk med ikke bare én, men to småunger, der den ene så vidt har passert to års alder og den andre er seks måneder er grovt regnet 50 prosent logistikk og 50 prosent avslapning. Hvis man er heldig. Jeg er ikke alltid like heldig. Som denne lille serien med mine annaler fra Syden skal vise.

Det var en grytidlig søndag i november, anno domini 2006, at vi la ut fra en av Gardermoens høstkalde rullebaner. Flyet vendte snuten mot varmere strøk, mot Tenerife. Etter å ha stått opp klokka fire om natta for å rekke flyet, herset inn og ut av diverse kjøretøyer og ventet en stund på flyplassen var det allerede lagt et solid grunnlag for en utfordrende dag. Den første vekkeren fikk vi da flyvertinnen opplyste at flyturen skulle ta fem og en halv time. Ingen av oss hadde egentlig reflektert over lengden på turen. Ikke før nå. Mer enn fem lange, kjedelige, ja, tidvis uutholdelige timer skulle tilbringes i delvis vertikal stilling på vår tilmålte snaue kvadratmeter.

Det er begrenset tilgang på moro for en toåring om bord i en Boeing-maskin, og dette hadde vi voksne faktisk forutsett. I et velment – men feilslått – forsøk på å fordrive tiden mer effektivt proppet vi tassen med ulike søtsaker, selv om vi ante at dette var et skudd i foten. Og for en innertier det ble. Fra tidligere erfaring visste vi at toåringer er følsomme overfor sukker. Se for deg en to år gammel Knut Jørgen Røed Ødegaard på speed. Som oppholder seg ved siden av deg i flysetet. I fem timer.

Legg merke til at jeg skrev ”oppholder seg” og ikke for eksempel ”sitter”. Toåringer er nemlig ute av stand til å sitte på stumpen, selv ikke over de korteste tidsrom. Kanskje bortsett fra når Postmann Pat er på Barne-TV. Postmann Pat var ikke å se om bord i flyet vårt. Heldigvis er flyseter utstyrt med belte, en praktisk innretning når det gjelder å redde liv ved mindre flyulykker eller stroppe fast viltre smågutter. Slik sett gikk take-offen greit, men vi innså at det ikke tar seg ut å binde ungen over lengre tid. Dermed slapp vi galskapen løs.

I ettertid er jeg usikker på hvordan vi egentlig fikk tida til å gå. Nå skal det sies at junior er veldig snill når han bare vil, og at vi i perioder hadde det riktig trivelig med sanger, bøker og å lugge mannen på raden foran. Men stort sett ble det et rotterace for å aktivisere krabaten. Vi gikk oss en tur,  vi pratet med for meg ukjente kvinner og menn om bord i flyet, og vi kjøpte drikkevarer av den snille damen som stadig kom forbi. Særlig far tydde til små blanke plastflasker med brunt destillert innhold fra Champagne-distriktet, og rettferdiggjorde det overfor både meg og mor med at det tross alt er bedre å dope seg selv enn et intetanende barn.

Til slutt hadde vi Tenerife, for anledningen kalt det Forjettede Land, i sikte. Tiden var kommet for å surre fast junior, en prosess som ikke foregikk uten iltre og høylydte protestskrik. En toåring bryr seg ikke en døyt om flysikkerhet, og har null forståelse for at bruk av sele er et tvingende nødvendig hjelpemiddel ved landing. Til slutt kapitulerte far og tok junior på fanget i en egen sele. Inntullet i hverandres armer, ivrig syngende på ”Hjulene på bussen”, fikk vi kontakt med spansk territorium. Vi var klare for ferie.

Neste gang: Varmen slår mot oss.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

16 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. angel_snow tummelumsk sier,

  november 28, 2006 at 8:43 am

  Vet hvordan det er :o ) vi var i Egypt i 14 dager i januar 05, da var jeg nesten 6 mndr på vei med vårt 6 barn. vi hadde med guttene på da 1,3 og 5 år. men det var veldig gøy :o ) ikke så pes..

  gjør det gjerne igjen.. vi leide så mange seter at de kunne legge seg ned å sove, så passet vi på at de var trøtte nokk da vi skulle fly, og vi kjørte 30 mil til gardemoen utenom flyturen på 7 timer.. hver vei..

  spill, snop, drikke og søvn er tingen .o)

  neste gang blir det Thailand, men nå venter vi barn nr 7, så det får vente litt..

  klemmer fra angel og baby!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. sizz sier,

  november 28, 2006 at 8:45 am

  herlig skrevet!! høres en smule stressende ut ja! :) gleder meg til slående varme! :D

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Fureflagellat sier,

  november 28, 2006 at 8:48 am

  #1 angel_snow

  Jeg må innrømme at det som gjorde mest inntrykk på meg er at dere har seks barn og fortsatt vil ha et til.

  To ting: Respekt, og hva slags buss kjører dere?

  #2 sizz

  Jeg gledet meg også til varmen. Vi får se hvordan det går…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. angel_snow tummelumsk sier,

  november 28, 2006 at 9:05 am

  #3 Jeg er jo hjemme værende og en skikkelig husmor. hehe.. trives kjempe godt med å ha det slik :o ) og jeg syns det er fantastisk med barn rundt seg, og jeg elsker oppgavene mine..

  vi er vell bare alle forskjellige..

  vi har en “liten” Nissan serena 8 seter, kjempe grei og ikke stor bil, men stor nokk.. nå trenger vi et ekstra sete da.. men, det får vi ta når den tid kommer, skal vi på tur? så kan vi og ta begge bilene, vi drar ikke så fryktelig langt bort. så det går greit :o )

  jeg bare elsker barn, og nyter hver eneste dag sammen med dem, klart det kan være pes.. men jeg tror min terksel er stor.. jeg tror jeg reagerer slik på 6 barn, som andre reagerer på 1 og 2.. det er ialefall det jeg har fått inntrykk av overfor broren min og venner.. de har ikke helt det samme tolmodighet og engasjement.. det er viktig :o )

  nå hadde jeg en fryktelig barndom selv, så jeg setter stor pris på det jeg har fått, og gleden over å kunne gi mine barn det jeg aldri fikk, det betyr noe å klare ting i livet, og er det noe jeg klarer så er det å ta meg av hus og hjem og barn.. det gir meg selvtilitt og stå på vilje :o )

  nr 8 kommer også, men ikke før om 6 år til. hehe.. da er det siste :o )

  klemmer fra angel.

  nb. har ei veninne med 9 barn, og kjenner ei her vi bor med 8 barn.. det er ingen religiøse grunner til at vi får så mange barn, bare gleden det bringer med seg i livet :o )

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Solveigsin sier,

  november 28, 2006 at 9:31 am

  Vi var heldige da vi reiste til Hellas med en gutt på nesten 4 og jente på 6 mnd. Begge sovnet før takeoff og våknet etter landing både på tur og retur. Rundt oss skreik det unger i alle aldre, mens våre håpefulle sov søtt. Sønnen hadde fått øretelefoner med klassisk musikk og lillejenta sovnet etter puppen. Dessuten hadde vi fått setene helt fremme på høyre side, med ekstremt god plass til ben og bagasje. Det var til og med så god plass at vi kunne legge ned den sovende lillejenta, godt pakket inn i tepper, på gulvet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Fureflagellat sier,

  november 28, 2006 at 10:54 am

  #5 Solveigsin

  Jeg har hørt om barn som sovner av seg selv i de merkeligste situasjoner tidligere, og tror fortsatt at det må være en utopi. Mine gutter er ikke særlig glad i å sovne. Toåringen holder på til han stuper og enda litt til…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Stjordal1 sier,

  november 28, 2006 at 3:07 pm

  “Mer enn fem lange, kjedelige, ja, tidvis uutholdelige timer skulle tilbringes i delvis vertikal stilling på vår tilmålte snaue kvadratmeter.”

  Er du helt sikker på at det ikke var kvadratcentimeter? Det er i allefall mitt inntrykk.

  Og ellers? Tapre, disse småbarnsforeldrene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Fureflagellat sier,

  november 29, 2006 at 7:39 am

  #7

  Tapre, javisst. Jeg vil nærmest si at vi er helter. Det verste er at det er selvpåført.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. frklosoa sier,

  november 29, 2006 at 8:07 am

  Jepp, dette er beundringsverdig! Rett og slett.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Fureflagellat sier,

  november 29, 2006 at 8:11 am

  #9 frklosoa

  Jeg aner en syrlig undertone her, men velger å ta det med stor ro.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. frklosoa sier,

  november 29, 2006 at 8:17 am

  Næ, jeg synes dere er veldig helteaktig! Og modige! Og takk for underholdningen, tror jeg legger deg i mine favoritt-blogger:-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Fureflagellat sier,

  november 29, 2006 at 8:31 am

  #11 frklosoa

  Det må du så gjerne gjøre, og beklager hvis jeg oppfattet deg feil. Neste del av Syden-sagaen er for øvrig under utarbeidelse og dukker nok opp om en dag eller to.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. frklosoa sier,

  november 29, 2006 at 8:40 am

  Det er det jeg alltid sier, jeg er et misforstått geni. (Neppe) Gleder meg til fortsettelsen. PS! Du kan ikke lyve fra deg farskapet på den 2 åringen. Søt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. Fureflagellat sier,

  november 29, 2006 at 9:00 am

  #13 frklosoa

  He he. Den har jeg hørt før (at han er sønn av sin far, altså). Relativt tydelig på det bildet ja…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. Irene sier,

  november 29, 2006 at 3:20 pm

  Dette var moro å lese!! Du er en dyktig og morsom skribent :O) Venter med spenning og glede på fortsettelsen.

  Må jo fortelle deg at min mann og jeg var på tur med mine to barn på 5 og 8 år. Turen gikk til Kreta, og selv om vi måtte vente på take-off på Gardermoen i to timer gikk det faktisk greit. Trøst deg med at dette bare blir bedre ettersom ungene blir eldre.

  PS! Savner flere dialekt ord… men, forklaringen sier jeg jo selv, du har hatt ferie ;o)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. Fureflagellat sier,

  november 29, 2006 at 9:22 pm

  #15 Irene

  Det må sies at turen forløp ganske greit, men litt er det vel lov å overdrive for moro skyld…

  Dukker nok opp et og annet dialektord etter hvert, men jeg må innrømme at lista mi begynner å bli litt oppbrukt. Jeg får se hva jeg finner på de nærmeste dagene.

  Del 2 av ferie-følgjetongen kommer i morgen (onsdag).

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00