Dagens Biri-ord: Kulke og kålå

av   oktober 31, 2006 at 11:17 am (biri-dialekt)

Kulke og kålå

Gjettekonkurransen er dessverre avsluttet. Beklager alle etternølere, men denne gangen kom det inn haugevis med riktige svar.

Kulke og kålå betyr altså det samme: å rable/tegne/klusse med dertil tilegnet skriveredskap.

I dagens gjettekonkurranse har jeg plukket ut to ord fra Biri, den vakreste bygda langs Mjøsas bredd, som betyr mye av det samme, nemlig kulke og kålå. Jeg kan si såpass som at det er verb. For øvrig har det ingenting med grønnsaken kål å gjøre.

Gjett som dere aldri har gjettet før!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (13)

Tre kjendiser p

av   oktober 27, 2006 at 7:41 pm (erfaringer)

Hjem fra jobb, fredag ettermiddag, ikke så alt for seint. Jeg har et lite håp om å snike meg før fredagstrafikken. Den er tett som nesa til Flåklypa-Ludvik her i Oslo. Jeg foretar en elegant sving ut fra parkeringsplassen med min pilsflaske-grønne Peugeot og setter kursen vekk fra Blindern. Ved Ullevål hageby (haveby for de fine) møter jeg trikken, og må bremse ned for et fotgjengerfelt.

Men hvem får jeg se? Milde Moses og hans oldemor, mor Teresa. Om det ikke er Nina Owing, Dagsrevy-anker og NRK-kjendis gjennom flerfoldige år, så kall meg en fotskammel. Og hvem er den lange pålan som går ved siden av henne, om ikke makkeren hennes i Standpunkt? Neimen om jeg husker hva han heter, men du verden for en kjendis! Frokost-TV har’n hatt også.

Jeg må konsentrere meg for å trekke pusten. Dette er stort for en enkel ung mann fra Gudbrandsdalens fot! En landsens gutt som knapt har sett TV før jeg fylte 20. Telefon hørte jeg ikke om før i fjor. Og nå dette.

Litt forvirret og kjendislammet kjører jeg videre, og må snart stoppe for en bil som siger inn fra høyre. Er det ikke noe kjent med bustehuet i den bilen, mon tro?

Det er jo… Hoste, spytte, gispe. Nadia Hasnaniousans… hun med Kvitt eller dobbelt.  Og jeg må vike for henne på grunn av høyreregelen! Jeg klarer ikke å kjøre langt etter den påkjennelsen. Må stoppe bilen ved Ullevål stadion. Tørke en tåre fra mitt skjeggete kinn. Ringe hjem til mor. Varsle lokalavisa slik at denne hendelsen, nei, dette klimakset, i mitt liv kan festes til papiret og deles med all verden.

Fredag 27. oktober 2006 står med gullskrift i dagboka mi. Takk for at jeg fikk oppleve det.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Comments Off

Den homofile bokstaven S

av   oktober 27, 2006 at 8:04 am (sanne_historier)

Dr. Anders avslører historien bak homofil lesping!

Det har skjedd en revolusjon rundt forskningen på den homofile S, eller lespe-S, de siste ti årene. Før (særlig for 60-70 år siden i Tyskland) antok man at det måtte skyldes noe genetisk, men fordypning i litteraturen har avslørt at homofil S oppsto av ren forfengelighet.

Utviklingen av homofil S startet tidlig på 1700-tallet i det franske hoffet. Kretsen omkring solkongen Ludvig XIV hadde fått det for seg at lesping var en fjong måte å demonstrere sin kongelige tilknytning på.

I 1715 døde Ludvig, og med ham lespingen ved hoffet. Imidlertid spredde lespingen seg som kjønnsvorter i et horehus blant Frankrikes homofile. Lespe-S ble selve symbolet på det å være homofil, og ble brukt som et hemmelig tegn overfor likesinnede, men lespen begrenset seg hovedsakelig til de velstående homofile i Paris.

Offisielt var homofil S fraværende i mange år, inntil den franske revolusjonen omkring 1789. Dette var også en revolusjon for de homofile, og lespingen spredde seg ut fra Paris og utover i landet. Etter hvert som handelen med andre nasjoner ble mer effektiv utover på 1800-tallet, og framfor alt med utbyggingen av jernbanen seint i århundret, fikk lespingen virkelig innpass overalt i Europa.

Til Norge kom lespingen første gang med hvalfangstskuta "Stahken 2" som anløp Sandefjord i 1874 etter fjorten måneder i skruisen i nærheten av Syd-Georgia. Under oppholdet hadde nordmennene vært i kontakt med franske hvalfangere, som altså lærte dem ett og annet… triks, så og si.

Siden den tid har homofile over hele Norge tilegnet seg lespe-S. I dag er den mest i bruk blant interiørdesignere og make up-artister, men vi finner den også blant den jevne homo på gata. Noen ganske få heterofile har også tatt til seg lespingen, men det har ikke blitt en like stor suksess.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (17)

Dagens Biri-ord: Hærte

av   oktober 27, 2006 at 7:45 am (biri-dialekt)

Hærte

Vi er ikke snauere enn at vi hærter på det meste på Biri.

Men hva betyr det?

Dagens premie: En tallerken lapskaus donert at Biri travbane.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (18)

Fru Fureflagellat har begynt å strikke!

av   oktober 25, 2006 at 8:18 am (strikking)

Jeg er så glad om dagen. Fru Fureflagellat har tatt sine første famlende steg inn i strikkingens verden. Og hva er min rolle i det hele?

Selvfølgelig å nøste garn. Jeg blir varm inni meg når jeg tenker på at jeg fikk lov til å sitte og nøste i går kveld under store deler av "Jakten på kjærligheten".

Jeg ble også hanket inn for å tolke en uforståelig strikkeoppskrift. Masker meg her og vrangbord meg der. Selv om jeg er en eminent teoretiker måtte jeg gi tapt. Det aner meg at menneskene som skriver strikkeoppskrifter kunne gjøre det skarpt som kodeknekkere for US army.

Men jeg fikk da sitte i fred og se hva jeg ville på TV. Altså er konklusjonen at strikking er en flott hobby. Også for mannen i huset!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (5)

Gjett Biri-ordet: Fata ti

av   oktober 24, 2006 at 8:41 am (biri-dialekt)

Fata ti

Fata ti. En godbit av et uttrykk fra Biri, innlandsnorges kystperle ved Mjøsas alltid innbydende farvann. Fata ti, fata elleve eller fata morgana, det er spørsmålet denne gangen (nå forvirrer jeg med vilje, bare så det er sagt).

Fata ti er en hendelse, noe som skjer av og til, noen ganger kan vi forklare hvorfor, andre ganger skjer det spontant, ofte i jula og når vi ligger og sover (fortsatt forvirret?).

Dagens premie: Smågodt for 50 øre fra Tømte-kafeen (trur det er att noe på lageret sjøl om den ble lagt ned for omtrent ti år sida).

Takk til Atle fra Brumunddal for tipset.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (15)

Åndenes makt – en anmeldelse

av   oktober 23, 2006 at 8:41 am (erfaringer, supernatural)

I går kom jeg i skade for å ta en titt på "Åndenes makt" på TV Norge. Maken til bortkastet tidsfordriv skal man lete lenge etter.

Som innledning fikk vi greie på at det var et "nærvær" i huset til familien et-eller-annet. "Nærværet" var sterkest i rommet til en av ungene i huslyden. TV Norge illustrerte ved å filme en nusselige teddybamselamse som satt på et Ole Brumm-sengesett på en skummel måte ledsaget av fryktinngytende musikk. Jeg ble nesten redd sjøl der jeg satt.

Og mannen i huset, far sjøl, hadde installert seg i en slags binge i kjelleren med ekstra TV og en rammemadrass. Her pleide han å se på "ishockeykamper" og "andre interessante ting". Det ekle, fortalte han, var at han av og til følte at noen hadde vært i rommet når han kom inn. Det luktet svett mann, som han sa.

(Avsnitt fjernet av selvsensuren).

Kjellerdører åpnet seg, folk datt ned trapper rett som det var, og ting flyttet seg spontant omkring. Men det aller, aller verste, egnet til å gi selv den mest hardbarkede seer et anfall av akutt gåsehud, var at "nærværet" hadde RYDDET I VASKEMIDLENE I KJELLEREN! Grøss og grus. Et spøkelse med støv på hjernen. Fri og bevare meg vel.

Etter som jeg har skjønt kommer det på et tidspunkt i programmet en svindler med dype lommer og direktelinje til det hinsidige for å jage gespenstene på flukt. Jeg slo av i godt tid og gikk og la meg, så jeg slapp å overvære den lidelsen. At flere hundre tusen sitter og ser på dette mølet er for meg en gåte.

Mitt spørsmål er: Hvorfor, kjære mennesker som er plaget med paranormale fenomener eller bare roter rundt i fylla og ommøblerer uten å huske det dagen etter, hvorfor må dere stå fram på TV? Hvorfor må dere vise fram de rotete husene deres, og la en kommersiell TV-kanal filme sengene til barna deres? Tror dere TV Norge gjør det for å være snille, eller for å tjene penger? Er det virkelig så mye om å gjøre å få de tilmålte femten minuttene i rampelyset? Vær så snill, vil dere absolutt gjennomføre eksorsime i deres eget hjem, så la oss slippe å se det på TV.

Takk og pris for av-knappen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (19)

Dagens Biri-ord: Baule

av   oktober 20, 2006 at 1:30 pm (biri-dialekt)

Baule

Denne gjettekonkurransen er avsluttet. Ordet betyr å rope uartikulert, og brukes gjerne om fulle folk som ikke har styring på tunga.

—————————————————————————————

Dagens ord er et verb, såpass kan jeg avsløre, altså er det noe vi gjør. Mange av oss gjør det nok mest i helga, gjerne litt utpå lørdagskvelden.

Men hva er det?

Vinneren blir ikke tilskrevet, og annonseres tidligst mandag 23. oktober. Dagens premie er en begravelseskrans fra Biri blomsterbinderi. Nesten ikke vissen i det hele tatt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (12)

Overnaturlig joggetur

av   oktober 20, 2006 at 8:34 am (supernatural)

I går kveld hadde jeg en overnaturlig opplevelse. Jeg bestemte meg nemlig for å jogge en tur. Det i seg selv er kanskje ikke videre overnaturlig (selv om de som kjenner meg trolig ville sagt det slik). Jeg iførte meg mitt frekkeste joggekostyme og tok med alle hundre kiloene ut på tur i den våte høstkvelden.

I det samme jeg passerte den første gatelykten ble det mørkt. Den slukket simpelthen. Jeg festet meg ikke ved det, men luntet videre. Litt lenger opp i gata skjedde det samme: Lykta slukket da jeg var rett under.

Og dette gjentok seg for hver fjerde eller femte gatelykt. Du kan tro jeg ble redd og nervøs! Et øyeblikk angret jeg på at jeg ikke hadde tatt på meg bleie. Jeg forventet nesten å bli bortført av utenomjordiske i forplantningsøyemed med påfølgende rektale undersøkelser. Heldigvis gikk det såvidt bra.

Nå spekulerer jeg på om det kan være den ekstremt kraftige, nesten vulgære, astralauraen min som påvirket gatelyktene. Det skulle ikke forundre meg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (10)

Dagens Biri-ord: Sleipe

av   oktober 19, 2006 at 2:24 pm (biri-dialekt)

Sleipe

Dette er faktisk også et substantiv på Biri. For noen uker siden kom jeg over en mengde sleiper, men nå er de nok borte.

Sleipe, sier du? Hva er dette for noe rart?

Dagens vinner får en bedre middag, jeg avslører seinere hva den består av.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (3)

« Previous entries Neste side » Neste side »

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00