Dagens ord fra Biri:

av   september 27, 2006 at 11:53 am (biri-dialekt)

Etter et par politiske dager henfaller bloggen min igjen til tull og tøys, som er langt mer behagelig og ikke fører komplikasjoner som selvstendig tenkning med seg.

Men litt hjernetrim skal det allikevel bli, i og med at jeg oppfordrer dere til å gjette betydningen av følgende ord fra Biri, den underskjønne bygda ved innlandshavet Mjøsa:

Trøtin

Trøtin, ja. Trøtin kan være ubehagelig og i verste fall riktig plagsomt. Trøtin er noe de aller fleste opplever en eller flere ganger i løpet av livet.

Gjett, gjett.

Dagens "premie" er en kjøretur i trillebår mellom Gjøvik og Lillehammer (du må finne noen til å dytte trillebåra sjøl).

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (5)

FrP rir igjen

av   september 26, 2006 at 8:37 am (politikk)

Jeg har bestemt meg for å være litt politisk på morgenkvisten:

Den muntre tullegjengen i FrP har kommet med nok et forslag som er egnet for skraphaugen. De vil ha folkeavstemning over innvandringsspørsmålet, etter modell fra Sveits (link under). Vel, Sveits har demokrati i praksis, og en helt annen tradisjon for folkeavstemninger enn Norge. En avstemning i Norge vil uansett bli rådgivende for politikerne.

Er virkelig 25 prosent av landets befolkning så blinde at de ikke ser hva FrP prøver å gjøre? Dette er en bevisst handling for å lokke regjeringen frampå og si noe slikt som at "dette er ikke mulig å gjennomføre på grunn av osv osv". Dermed står FrP igjen som det folkelige partiet med gode ideer, som regjerninga til stadighet sabler ned.

Eller, som jeg tolker det: et folkelig parti, javel, men med ideer som ikke er mulige å gjennomføre i praksis. Som ledd i en nøye planlagt taktikk slenger de ut slike forslag i hytt og pine for å få regjeringa til å framstå som surmaget og anti-FrP.

I krig og politikk er alt tillatt, men det er synd at så mange sluker agnet.

Hele saken.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (44)

Sidemannen

av   september 25, 2006 at 10:19 am (sanne_historier)

Foran meg på bordet står et stort glass fylt til randen. Duggen legger seg som bladgull på det i høstvarmen. Jeg strekker meg mot glasset, legger kanten mot munnen og skyller væsken inn i munnen. Ah, nektar!

På bordet ved siden av sitter en mann og legger kabal med kort som han har laget selv av gamle Sun maid rosinbokser og skrevet på med blå kulepenn. Han lukter rosin lang veg. På skulderen har han en stor papegøye i filt.

Plutselig snur han seg mot meg.

"Kan du passe på denne esken mens jeg går ut en liten tur?" Han har en pussig, skurrete stemme som kommer langt borte fra.

Jeg nøler. Mannen er rufsete kledd. Er han ikke litt mørk i huden også? Kan han muligens stå i ledtog med Osama? Eller enda verre: Egil Svartdahl? Men i og med at jeg allikvel har tenkt å sitte her og supe de neste timene sier jeg at OK, jeg skal passe på esken hans.

Det er en fillete, ganske liten, pappeske. Jeg plasserer den ved føttene mine og tenker ikke noe mer på den. Ikke før det har gått et par timer uten at mannen har kommet tilbake begynner jeg å ane uråd. Jeg forsøker å tenke, men hjernen min er marinert i alkohol og pommes frites, så det går sakte rundt. Jeg vurderer å varsle personalet. Forsiktig åpner jeg esken.

Du kan tro jeg fikk meg litt av en overraskelse.

Her er en liste over det mannen hadde i esken sin (i tilfeldig rekkefølge):

En binders

To utgaver av Vi menn fra 1968

En desiliter vann fra Ganges

Store deler av Telemark fylke

En rulletrapp

Åtte levende flaggermus

Et komplett verktøysett fra en 1921-modell T-Ford

Rosettasteinen

Et fenalår

Hele førsteopplaget av Agnar Mykles Lasso rundt fru Luna fra 1954

Jimmy Hoffa

En blyant, type HB

Dødehavsrullene

Avgjørende bevis i Fritz Moen-saken

Restene av hamburgeren som kvalte Elvis

Fire 200-litersfat fylt til randen med Merchandise 7X, den hemmelige ingrediensen i Coca cola

Den hellige gral

Hårlokker og negleklipp fra Harald Hårfagre

Autografen til Bernt Nielsen, en ukjent bilmekaniker fra Odense

Ovarennet i Holmenkollen fra åpningen i 1892

Nøkler til ungdomskilden

En skikkelig dig….

"Men dr. Anders, sitter du her fortsatt?" En kjent stemme overdøver larmen fra det tilstøtende rommet, der magiker-Jesus er opptatt med å dundre hodet mot sprinklene som vanlig.

Jeg reiser meg. Pleieren tar meg forsiktig under høyre arm og geleider meg inn på rommet. Jeg snur meg og ser etter pilsen, men den er borte. Bare en fillete, gammel pappeske står under stolen der jeg satt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (1)

En vanlig morgen i Oslo

av   september 22, 2006 at 8:07 am (sanne_historier)

Tåka ligger tjukkere enn Erna Solberg over Groruddalen denne morgenen. Verden stopper trehundre meter borte i en hvit vegg. Det er høst i lufta, snart har vi vinteren her.

Bussjåføren hilser meg med et grynt og snapper til seg billettpengene med tunga. Vekslepengene presser han ut fra sprekken i panna mens han justerer radioen med en av tentaklene sine.

Flodhesten, den skøyeren, må ha fortalt en god vits, for sebraen ler så hun knegger og presser hovene mot magen.

Bak i bussen er det liv og røre som vanlig. Den latviske nasjonalballetten holder et svare leven der de danser omkring på tåspissene, samtidig som det nærmer seg siste akt av kaninteatrets "Hamlet"-oppsetning. De har øvd i flere uker. En kulturinteressert marsvinfamilie fra Gjelleråsen følger spent med.

Jeg setter meg ned omtrent midt i bussen og lener hodet mot vinduet mens Oslo passerer utenfor i halvmørket. Det er en helt vanlig dag på veg til jobben.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (10)

Gjett Biri-ordet: Suggel

av   september 21, 2006 at 1:13 pm (biri-dialekt)

Suggel

Suggel er noe de færreste har hjemme. Det finnes også ting som er suggli, og det er det kanskje flere av oss som har. Det er det eneste hintet jeg er villig til å gi.

Ta kommentarene fatt og gjett!

Dagens premie: I dag har vi en riktig godbit, nemlig en ferdigutfylt V75. Kan hentes hos nærmeste tippekommisjonær!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (4)

Et seriøst innlegg om bæsj

av   september 20, 2006 at 11:15 am (bajs, erfaringer)

Takket være min gode venn Erik fra studiedagene har jeg endelig funnet et nyttig verktøy for å karakterisere bæsjen min.

Dette er en vitenskapelig utarbeidet tabell kalt "the Bristol Stool Scale". Se den i sin helhet her. Skriv den gjerne ut og heng på dodøra.

Ikke overraskende opererte vi med vår egen uofisielle versjon i de glade studiedager. Avføring type 4 gikk for eksempel under navnet "oljet falukorv", og var noe av en favoritt, siden den dannet grunnlaget for både "no-dry" og "water-touch".

Ah, minner.

PS: Erik er så PR-kåt at jeg må legge ut et flatterende bilde av ham. Vær så god.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (11)

Gjett Biri-ordet: Us

av   september 18, 2006 at 10:00 am (biri-dialekt)

Usæl

På Biri er det folk som syns jeg er usæl. Det har jeg fått beskjed om på fest.

Selv føler jeg meg usæl bare av og til.

Gjett hva det betyr!

Dagens premie: En løvsteikburger fra Burgermester’n. Nam!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Comments Off

Nei til smilefjes!

av   september 15, 2006 at 8:20 am (språk, tanker)

Jeg vurderer å starte et korstog. I overført betydning, selvsagt. Et korstog mot smilefjes. Denne oppfinnelsen fra mørke makter dukket opp omtrent samtidig med mobiltelefonen og chattingen på internett, og har spredd seg rundt i samfunnet som kjønnsvorter i et horehus i løpet av noen korte år.

Ironigenerasjonen må bruke koloner og paranteser for å beskrive når de er ironiske. Hvorfor ikke lære seg å skrive i stedet? Hvis smilefjes hadde vært en sykdom hadde det blitt bevilget enorme statlige midler for å utvikle en vaksine. Smilefjes har infisert skriftspråket vårt. Snart blir det akseptabelt å bruke smilefjes i romaner. Lars Saabye Christensen tar smilefjes i bruk som et litterært virkemiddel, og samtidig legges Dovre i grus.

Jeg har selv vært en storforbruker av smilefjes, både når jeg tastet på telefonen og snakket på messenger. Men nå er det jevnt slutt, jeg har sett lyset. Aldri mer skal et smilefjes forlate mine fingre  og forringe min evne til å spre god gammeldags ironi gjennom det rike skriftspråket som vi kaller vårt morsmål.

Motstandere av smilefjes, foren eder! Sammen kan vi bekjempe denne verkebyllen på det norske språk.

PS: Du som vurderer å overøse kommentarfeltet med smilefjes: Du er IKKE forfriskende morsom eller ironisk. Bare irriterende.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (11)

Gjett Biri-ordet: Kleise

av   september 15, 2006 at 8:07 am (biri-dialekt)

Kleise

Løsningen på den forrige gjettekonkurransen, sjåmi, er noe som er ute av fokus. Mye brukt blant eldre folk med dårlig gangsyn og folk som er eller har vært dritings på Herredshuset på Biri (og for å være ærlig: hvem har ikke vært det?).

Det er på høy tid med flere grammatikalske utfordringer.

Dagens ord er kleise. Er det et substantiv? Et verb? Et adverb? Et opphøyd pronomen?  En kleise? Eller ei kleise? Eller å kleise? Eller bare kleise?

Gjett som om det sto om livet.

Siden premien fra forrige gang gikk til jackpot kan en lykkelig vinner se fram til seks uforglemmelige timer på samvirkelaget på Biri. Erna stiller som guide.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (17)

Dr. Anders forteller: Sædgrisen

av   september 14, 2006 at 1:35 pm (sanne_historier)

SÆDGRISEN (sus cerebrispermi)

For en tid tilbake oppdaget den kjente amerikanske entomologen Wellington Whalebeef en ny art på den avskjermede øya Longschanks Island i Behringstredet. Hvert år blir det oppdaget nye arter på jorda, så dette i seg selv var ikke oppsiktsvekkende. Det spesielle i dettet tilfellet var at det var et pattedyr, og i tillegg at det ble plassert i ordenen partåede dyr, eller artiodactyla, sammen med blant annet gris (anbefalt link). Genetiske undersøkelser har påvist at dette faktisk er en skikkelig gris.

Av utseende kan sædgrisen minne om en hårløs grevling med tenna på tørk. Voksne individer er på størrelse med en vanlig norsk huskatt. I og med at den er nyoppdaget gjenstår det mye forskning på sædgrisen, men det antas at den kan bli opptil femten år gammel. Næringsmessig er den en opportunist i likhet med sin fjerne slektning grisen, og spiser stort sett det den kommer over, selv om det ærlig talt ikke er mye på den øde øya den holder til. Den lever i fordypninger i terrenget, som den gjerne forer med deilig gjørme. Siden gropen også fungerer som oppladning til kjønnsakten, noe sædgrisen er meget opptatt av, kalles boligen for runkerede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sky krabat Sædgrisen er svært sky og  kan være vanskelig å oppdage. Tegningen er laget av Whalebeef, basert på observasjoner av ville individer (gjengitt med tillatelse fra Universitetet i Lund).

 

Spennende sexualitet 

Den nyoppdagede grisen viser seg å ha et fascinerende kjønnsliv. På forsiden av hodet, ellers kalt panne, har den en imponerende stor… Ja, nå tror du sikkert at jeg skal skrive penis, men det skal jeg ikke. Den har en enorm ansamling av spermie lagret i skallen. Opptil fire liter spunk kan den lagre i pannebrasken til enhver tid. Slik man tidligere feilaktig antok at spermhvalen lagret sitt fornødne i hodet, kan man nå med sikkerhet fastslå at sædgrisen, som den ble kalt, virkelig gjør det.

I forplantningsøyemed er sædgrisen i stand til å snyte ladningen sin over avstander på flere hundre meter med imponerende treffsikkerhet, til og med i sterk sidevind. Dette er av ytterste viktighet, da det kan være smått med partnere på øya. Alt i alt finnes det bare 17 individer av sædgrisen, og de kommer aldri i fysisk kontakt med hverandre. Parringen foregår ved at hunnen stiller seg opp i laglig posisjon på hundre meters hold, mens hannen fyrer av godsakene. Det blir blink i omlag halvparten av tilfellene. Det pleier sædgrisen å feire med en sigarett. Sædgrisen legger egg, som den gjerne pleier å speile slik at det ser ut som det er dobbelt så mange for å forvirre eventuelle fiender.

Hei, serru serru hatten. Skål!

Neste gang: dr. Anders forteller om hoppestorken.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (7)

« Previous entries Neste side » Neste side »

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00