Dr. Anders forteller: Sædgrisen

av   september 14, 2006 at 1:35 pm (sanne_historier)

SÆDGRISEN (sus cerebrispermi)

For en tid tilbake oppdaget den kjente amerikanske entomologen Wellington Whalebeef en ny art på den avskjermede øya Longschanks Island i Behringstredet. Hvert år blir det oppdaget nye arter på jorda, så dette i seg selv var ikke oppsiktsvekkende. Det spesielle i dettet tilfellet var at det var et pattedyr, og i tillegg at det ble plassert i ordenen partåede dyr, eller artiodactyla, sammen med blant annet gris (anbefalt link). Genetiske undersøkelser har påvist at dette faktisk er en skikkelig gris.

Av utseende kan sædgrisen minne om en hårløs grevling med tenna på tørk. Voksne individer er på størrelse med en vanlig norsk huskatt. I og med at den er nyoppdaget gjenstår det mye forskning på sædgrisen, men det antas at den kan bli opptil femten år gammel. Næringsmessig er den en opportunist i likhet med sin fjerne slektning grisen, og spiser stort sett det den kommer over, selv om det ærlig talt ikke er mye på den øde øya den holder til. Den lever i fordypninger i terrenget, som den gjerne forer med deilig gjørme. Siden gropen også fungerer som oppladning til kjønnsakten, noe sædgrisen er meget opptatt av, kalles boligen for runkerede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sky krabat Sædgrisen er svært sky og  kan være vanskelig å oppdage. Tegningen er laget av Whalebeef, basert på observasjoner av ville individer (gjengitt med tillatelse fra Universitetet i Lund).

 

Spennende sexualitet 

Den nyoppdagede grisen viser seg å ha et fascinerende kjønnsliv. På forsiden av hodet, ellers kalt panne, har den en imponerende stor… Ja, nå tror du sikkert at jeg skal skrive penis, men det skal jeg ikke. Den har en enorm ansamling av spermie lagret i skallen. Opptil fire liter spunk kan den lagre i pannebrasken til enhver tid. Slik man tidligere feilaktig antok at spermhvalen lagret sitt fornødne i hodet, kan man nå med sikkerhet fastslå at sædgrisen, som den ble kalt, virkelig gjør det.

I forplantningsøyemed er sædgrisen i stand til å snyte ladningen sin over avstander på flere hundre meter med imponerende treffsikkerhet, til og med i sterk sidevind. Dette er av ytterste viktighet, da det kan være smått med partnere på øya. Alt i alt finnes det bare 17 individer av sædgrisen, og de kommer aldri i fysisk kontakt med hverandre. Parringen foregår ved at hunnen stiller seg opp i laglig posisjon på hundre meters hold, mens hannen fyrer av godsakene. Det blir blink i omlag halvparten av tilfellene. Det pleier sædgrisen å feire med en sigarett. Sædgrisen legger egg, som den gjerne pleier å speile slik at det ser ut som det er dobbelt så mange for å forvirre eventuelle fiender.

Hei, serru serru hatten. Skål!

Neste gang: dr. Anders forteller om hoppestorken.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

 1. Stjordal1 sier,

  november 3, 2006 at 8:47 am

  Jeg fatter ikek at jeg ikke har kommentert denne fauna-storyen tidligere. Den er jo flott! Takk til doktor Anders og hans fryktløse forskerferder.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Fureflagellat sier,

  november 3, 2006 at 9:00 am

  #1 Stjordal1

  Jeg må innrømme at jeg har ventet litt på en kommentar fra deg her, ja. Men nå er det gjort, så da er jeg fornøyd. Skal også hilse fra dr. Anders.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. sizz sier,

  november 3, 2006 at 9:15 am

  så lenge den holder seg der på øya, er det greit for meg!! men for all del, om den rømmer over til fastlandet, DA blir jeg skeptisk! har du hørt om den kan ta feil av parringsobjektet???

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Fureflagellat sier,

  november 3, 2006 at 9:34 am

  #3 sizz

  Det har aldri blitt observert at sædgrisen har paret seg med andre enn artsfrender. Jeg tror ikke den er særlig svømmedyktig, så vi har nok ingenting å frykte.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. sizz sier,

  november 3, 2006 at 10:05 am

  puh

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Lars sier,

  november 3, 2006 at 1:19 pm

  Korleis legger eit pattedyr egg? :S

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Fureflagellat sier,

  november 3, 2006 at 1:22 pm

  #6 Lars

  Meget godt spørsmål, Lars. Jeg skal ta det opp med dr. Anders, men for øyeblikket er han dessverre på en heisatu… konferanse i Amsterdam. Kanskje kommer han tilbake i løpet av november. Følg med!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00