Gjett Biri-ordet: Bråne

av   august 30, 2006 at 2:40 pm (biri-dialekt)

Bråne

Bråne er et verb godt som noen. Det omfatter en hendelse som skjer riktig ofte, men her i Norge observeres nok bråning helst i sommerhalvåret.

Gjett, folkens.

Premien er smågodt for tre kroner fra Tømte-kafeen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (4)

Dr. Anders forteller: Pung-elefanten

av   august 28, 2006 at 11:38 am (sanne_historier)

Det følgende er avskrift av en forelsning doktor Anders holdt her om dagen:

Innledning: å få på pungen

For flere milliarder år siden var all landmasse på jorda samlet i superkontinentet kalt Pangea. Etter som tiden skred fram sprakk Pangea opp i Laurasia, altså Europa og Nord-Amerika, og Gondwanaland, som i våre dager stort sett er landmassen på den sørlige halvkule. Fra Gondwanaland ble Australia adskilt fra resten av kontinentene relativt tidlig, slik at plante- og dyrelivet her fikk en helt særegen utvikling. Som det bør være kjent for de fleste er Australias fauna preget av pungdyr, ikke pattedyr, som i mer normale land som for eksempel Norge.

Man kan faktisk ta hvilket som helst dyr i Europa, Amerika eller Asia og sette pung- foran, så finner man dette dyret i Australia. Det er noe alle vet. Vi har blant annet pung-mår, pung-rotte, pung-fisk og pung-orm.

Pung-elefanten oppstår

Evolusjonen har vært i kraftig sving i Australia som overalt ellers i verden. For noen millioner år siden dukket pung-elefanten opp. Dens forfedre var pung-grevlingen, som vi fortsatt finner over store deler av Oseania i dag.

Pung-elefanten kunne bli opptil sju meter høy og veie nærmere 50 tonn. Ingen smågutt, med andre ord. Av utseende minnet den nok mer om en forvokst maursluker enn hva vi forbinder med elefanter nå til dags. Som pungdyr flest hadde den en merkelig måte å oppfostre avkommet på. Etter bare fire timers svangerskap fødte den en celleklump på skarve to millimeter som kravlet seg gjennom pung-elefantens kraftige, krøllete kroppsbehåring og ned i pungen på innsiden av morens lår. Jeg kunne gjerene beskrevet hvordan et tilsvarende forløp ville sett ut hos Homo sapiens, hadde det vært tilfelle, men jeg vil nødig framkalle brekninger i salen. I pungen kunne pung-elefantbarnet ligge i opptil fire år før det krabbet ut i dagslyset og tok til å spise grus, som var hovednæringen.

Etter å ha skaltet og valtet som den ville i millionvis av år, i sine enorme jordhuler, ble pung-elefanten utryddet så seint som på 1960-tallet. Da ble den jaget på flukt og steinet i hjel av abortmotstandere som hadde fått det for seg at pung-elefanten drepte et ufødt liv når den satte cleleklumpen sin til verden. Mye på samme måte som de mener at et tre uker gammelt menneskefoster bør være levedyktig. Det de ikke helt hadde fått med seg, var at celleklumpen faktisk levde til den ble voksen, men det ble sett gjennom fingrene med i kampens hete.

Så slik gikk det med pung-elefanten. Ja ja.

Neste gang: Den oppsiktsvekkende pung-spurven som lever på New Zealands isolerte fjelltopper.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (9)

En presisering om frivil

av   august 24, 2006 at 10:47 am (biri-dialekt)

Kanskje på sin plass å oppklare litt rundt dette ordet frivil. En frivil er altså det vi på Biri kaller en sommerfugl. Molfriviler er ikke fullt så fargesprakende krek som flyr omkring og stanger huet i utelampa om kvelden. Med andre ord møll.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (2)

En reise i tid og rom

av   august 18, 2006 at 8:05 am (tanker)

Vi drar.

Vi leverer inn kupongen med storbyens eksosduftende stress og får frisk luft i pant.

Vi veksler inn jobbuka og får en lørdag og søndag tilbake.

Oslo legger vi bak oss. En motor, gammel og milmett, frakter oss nordover. Stadig nordover.

Vegen bukter seg foran oss, her går den ned, og der borte - i svingen - en motbakke. Motoren svikter oss ikke.

Vi nærmer oss, nærmer oss.

Vi aner at målet er innen rekkevidde. En liten gutt grynter i baksetet. Vi må stoppe, dette lille mennesket krever å bli diet. Puppen må fram.

Så er det ingen hindringer igjen. Fra baksetet er det stille. Den lille sover, den store pusler med bamsen sin og gumler på en kjeks.

Og vi klarer det. Vi er framme. Målet er nådd, vi har vunnet lotteriet. En helg fri for by, bare land.

Vi er på Biri.

Vi drar i dag. Snart.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (4)

Dagens Biri-ord: Semmer

av   august 17, 2006 at 8:04 am (biri-dialekt)

Semmer

Det var mange som visste at noe som er semmert er noe dårlig eller stusslig. På Biri har vi til og med personer som er semre. Det brukes også hvis en føler seg sjuk.

Her er en liten vits der ordet semmert er brukt:

Ola: "Je æ no så semmer å je, atte".

Per: "Dæ veit je, men ær’u klein?"

Hi hi.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Comments Off

Gjett Biri-ordet: Benste

av   august 15, 2006 at 7:54 am (biri-dialekt)

Benste

Dette er noe man gjør, gjerne når man er ute og går. Men hva i alle dager betyr det??

Gjett den som tør.

Dagens premie: to liter vinkelolje levert av Biri trafikksenter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (6)

Gjett Biri-ordet: Gåvvelreip del 2

av   august 15, 2006 at 7:45 am (biri-dialekt)

Det kom ikke inn så mange forslag til forrige gjettekonkurranse, og et par av dem var helt på jordet. Men så glimtet det til fra Torpa, av alle steder. Dette skrev "Lise":

"Heisann! Mamma påstår at dette er den v-formasjonen som grågåsa former når den flyr!? Vel er jeg ekte torping, men hadde nok ikke klart denne uten hennes hjelp :-) "

Bingo, riktig svar.

Siden Lise fikk så god hjelp syns jeg hun skal donere posen med Toro kjøttkakesaus til mora si.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Comments Off

Gjett Biri-ordet: Gåvvelreip

av   august 11, 2006 at 8:51 am (biri-dialekt)

Nok en nøtt fra den vakre bygda ved Mjøsas bredd. For at dere skal ha noe å tenke på i helga har jeg funnet en aldri så liten nøtt denne gangen også.

Gåvvelreip

Et merkelig ord, som kan bety alt fra hyssing til grønn overledning. I dag føler jeg meg vanskelig, så det blir ikke noe hint en gang!

Vinneren (hvis det er noen) utropes på mandag. Premien er en pose frysetørket kjøttkakesaus fra Toro, noe som burde kunne friste de fleste til å gjette.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (4)

Gjett Biri-ordet: Omkømmin

av   august 7, 2006 at 8:17 am (biri-dialekt)

Omkømmin

I dag har jeg plukket fram en riktig nøtt til gjettekonkurransen. Dette er ikke en ting eller noe levende, men noe man er eller gjør. Det går for eksempel an å være omkømmin, men man kunne aldri finne på å ete et okmkømmin.

Våre kanaler er åpne, det er bare å ringe. Dere kan også sende en SMS med kodeord <BIRIGUTT HEI, BIRIGUTT HEI, BIRIGUTT HEI HEI HEI> etterfulgt av svaret ditt til et vilkårlig nummer i telefonlista di.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (18)

Landis i baret

av   august 5, 2006 at 11:12 am (sykkel)

Floyd Landis har snudd suksess til fiasko og vist seg å være en skikkelig møkkamann. Typisk, etter at Basso dreit seg ut og kanskje har dopa seg og jeg hadde så smått sett meg ut Landis som ny favorittsyklist, går han bort og klarer å bli tatt med for høye testosteronverdier.

I dag kom nyheten om at B-prøven er positiv. Det er nesten en lettelse, slik at ikke juksemaker pipelort slipper av kroken uten videre på grunn av en eller annen teknisk feil med B-prøven. Nå skal Landis kjempe for å bevise sin uskyld, som han sier. Håper han må kjempe hardt og lenge. Er han mot formodning uskyldig må han selvfølgelig frikjennes, i motsatt fall må ræva hans få forbud mot å komme i kontakt med et sykkelsete i all framtid.

I skrivende stund er for øvrig Aham Okeke tatt for doping. Igjen. Også han med for mye testosteron i skrotten. De gamle er eldst, og tydeligvis tjukkest i hue. Okeke gjør i hvert fall det eneste anstendige: han legger seg langflat og innrømmer dritten. For det får han en mikroskopisk dose respekt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Comments Off

« Previous entries Neste side » Neste side »

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00